Βρίσκεστε εδώ:: ΑΡΧΙΚΗ » ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ »
H Δυσκοιλιότητα έχει σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στους πάσχοντες
Η Δυσκοιλιότητα δεν είναι ένα ασήμαντο θέμα που μπορεί να αγνοηθεί
Κοιλιοκάκη 1 στους 100 νοσεί και το αγνοεί
Κοιλιοκάκη 1 στους 100 νοσεί και το αγνοεί
Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στη δίαιτα της κοιλιοκάκης
Οι ασφαλείς, επικίνδυνες, απαγορευμένες τροφές για την κοιλιοκάκη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ
Διατροφικές συστάσεις για τη φάση της εκκολπωματίτιδας:
Γενικές συστάσεις για χολόσταση:
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ
ΠΑΓΚΕΑΤΙΤΙΔΑ:ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Οδηγίες για Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Διατολογικές οδηγίες για ασθενή μετά τη γαστρορραγία
1 2  >  

Διατροφικές συστάσεις για τη φάση της εκκολπωματίτιδας:

Διατροφικές συστάσεις για τη φάση της εκκολπωματίτιδας:
Στην οξεία φάση της εκκολπωματίτιδας είναι απαραίτητη μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
 
Τρόφιμα που επιτρέπονται:
Ομάδα λαχανικών: χυμοί λαχανικών. Το μαρούλι, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες από άλλα λαχανικά. Επιλέξτε κάποια από τα παραπάνω λαχανικά ή βραστά καρότα και κολοκύθια.
Ομάδα φρούτων: σουρωμένοι χυμοί φρούτων, κομπόστες ή ψημένα                                               φρούτα.
Ομάδα ψωμιού – δημητριακών: άσπρο ψωμί, φρυγανιές, ρύζι και ζυμαρικά, πατάτα ξεφλουδισμένη.
Ομάδα κρέατος: κοτόπουλο, ψάρι, κόκκινα κρέατα καλά βρασμένα.
Ομάδα γαλακτοκομικών: το γάλα και το γιαούρτι μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα      συμπτώματα σε περιόδους εξάρσεων νοσημάτων του γαστρεντερικού. Περιοριστείτε σε 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα.
 
 
Μετά την οξεία φάση:
          Αρχίστε να αυξάνετε σταδιακά, την κατανάλωση τροφίμων          πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως:
- φρέσκα φρούτα, χωρίς την φλούδα, (μήλο, αχλάδι, μπανάνα,          ροδάκινο κ.α.)
- φρέσκα λαχανικά, όπως: μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, καρότο,          κολοκύθι, χόρτα, κουνουπίδι.
- ψωμί, μπισκότα και δημητριακά ολικής αλέσεως. καστανό ρύζι, όσπρια, αρακά.
 
Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών που δεν πέπτονται και που μπορεί να εισέλθουν στο εκκόλπωμα, όπως φλούδες, σπόροι και κουκούτσια φρούτων και λαχανικών.
 
 
 
 
Μακροχρόνια διαιτητική αντιμετώπιση εκκολπωμάτωσης
(σε φάση ύφεσης):
 
Αποφύγετε:
          όλους τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα κουκούτσια.
v      Αγγούρι, ντομάτα, μελιτζάνα, πράσινες και           κόκκινες πιπεριές, μπάμιες.
v      Φράουλες, ακτινίδια, τα κουκούτσια από σταφύλι και καρπούζι.
v      Το πολύσπορο ψωμί.
v      Μαρμελάδες με σπόρους, γλυκά με ξηρούς καρπούς ή σπόρους, πίτες και κέικ με ξηρούς καρπούς ή σπόρους.
 

 
Μειώστε: το λίπος ζωικής προέλευσης, που βρίσκεται στο κρέας, το δέρμα των πουλερικών, το βούτυρο, τα λιπαρά τυριά, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά.

Περιορίστε: το αλάτι, τον καφέ και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη.
 

Μην ξεχνάτε:
Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως:
- φρέσκα φρούτα, χωρίς την φλούδα
- φρέσκα λαχανικά
- Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, αρακά.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Να αυξήσετε τη σωματική άσκηση. Τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού σας συστήματος. Εντάξτε τουλάχιστον 30 λεπτά έντονο περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα (συνεχόμενα ή
 
Να πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας (περίπου 8-10 ποτήρια).
 
Περιεχόμενο © DimosthenopoulosΚηφισίας 99, Αμπελόκηποι, 3ος όροφος - Τηλ. 210 69.16.409 - Κιν. 693 69.16.409 - haris@dimosthenopoulos.grPowered by Watergate