Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) και η σημασία της διατροφής

Ο… δεύτερος εγκέφαλος του οργανισμού μας είναι κρυμμένος στο νευρικό εντερικό σύστημα και όπως μαρτυρούν οι τεκμηριωμένες παρατηρήσεις των επιστημόνων η σχέση του με τον ισχυρό εγκέφαλο που βρίσκεται στην κορυφή του νωτιαίου μυελού είναι ιδιαίτερα στενή. Τι είναι το

“Κοιλιοκάκη & gluten free προϊόντα”

Η κοιλιοκάκη είναι μια δια βίου, αυτοάνοση, παθολογική κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα «αντιδρά» στην κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, τη βρώμη και το κριθάρι. Αυτή η ανοσολογική αντίδραση καταστρέφει το βλεννογόνο του εντέρου, καθιστώντας

Συμβουλές για γερό πεπτικό

Τα πεπτικά προβλήματα είναι εξαιρετικά συνηθισμένα και η διατροφή και γενικότερα ο τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και στην προστασία από αυτά. Ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας, εξηγεί

Μύθος η ευαισθησία στη γλουτένη; (από ΤΑ ΝΕΑ)

Η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με διάσημους και μη να ορκίζονται ότι έχουν ευαισθησία σε αυτή την πρωτεΐνη και πως νιώθουν πολύ καλύτερα από τότε που τη διέγραψαν από τη διατροφή τους. Ο

H Δυσκοιλιότητα έχει σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στους πάσχοντες

    « Η Δυσκοιλιότητα δεν είναι ένα ασήμαντο θέμα που μπορεί να αγνοηθεί» είναι το μήνυμα της 10ης Μαΐου 2013, Ημέρα για την Ευαισθητοποίηση του κοινού για την Δυσκοιλιότητα, που καθιερώθηκε το 2007 από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και