/
740 Views0

Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, τα ψάρια μπορεί να μειώσουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες 20-64 ετών.

Η πάθηση αυτή οφείλεται στις αλλοιώσεις που προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του και φέρει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα (ραβδία, κωνία) χάρη στα οποία βλέπουμε.

Υπολογίζεται ότι το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη επί περισσότερο από 20 χρόνια έχουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών τους.

Επιστήμονες από την Ισπανία θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσον η συστηματική κατανάλωση ψαριών μπορεί να δράσει προστατευτικά εναντίον τους.

Έτσι, εξέτασαν στοιχεία από 3.482 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 55 ετών, που έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη.

Το 75% από αυτούς ακολουθούσαν πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφήςκαι κατανάλωναν μεταξύ άλλων επαρκείς ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – ενός είδους λιπιδίων που προέρχεται κυρίως από τα ψάρια και παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology», στη διάρκεια έξι ετών παρακολούθησης 69 από τους εθελοντές τους εκδήλωσαν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές κατανάλωναν τουλάχιστον 500 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα, κατά 48% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε δύο μερίδες λιπαρά ψάρια (όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, η ρέγγα και το σκουμπρί) την εβδομάδα.

Το εύρημα αυτό δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην εμφάνιση της νόσου, όπως το φύλο, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και διάφορες κλινικές παράμετροι.

Πώς μπορεί τα ψάρια να μειώνουν τον κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας; Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι καθώς αυξάνονται τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, μειώνεται η φλεγμονή στον οργανισμό η οποία αποτελεί γενεσιουργό αιτία και της αμφιβληστροειδοπάθειας, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλέι Σάλα-Βίλα, ερευνητής στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών enRed της Βαρκελώνης.

Πηγή : Web Only-TA NEA

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=25233&la=1