/
705 Views0

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μεσογειακού προτύπου, τα δημητριακά πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας, ώστε να συμβάλουν στην πρόληψη των κυριότερων μεταβολικών νοσημάτων. Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε την επιλογή και κατανάλωση, όταν αυτό είναι εφικτό, δημητριακών ολικής άλεσης, ώστε ναεπιτυγχάνουμε την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.

 

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν και τις τρεις στιβάδες του καρπού (φλοιό, πίτυρο και ενδοσπέρμιο). Έχουν υψηλότερη διατροφική αξία (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό, φυτοοιστρογόνα), αλλά και περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες. Περιέχουν συνδυασμό από διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, βοηθούν την ανάπτυξη της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενώ, τέλος, τα δημητριακά ολικής άλεσης διατηρούν τη λειτουργία του εντέρου και ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης αίματος.

Σε τι μας ωφελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως;

Η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, σε συνδυασμό με καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο: στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, μέσα από το αίσθημα του κορεσμού και το αίσθημα της πληρότητας, που αυτά προσδίδουν, στον περιορισμό του σωματικού λίπους, στο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (αποτελούν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που οδηγούν στην πιο αργή απορρόφηση της γλυκόζης), στηνπρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων (μείωση χοληστερίνης) και τέλος στο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μορφών καρκίνου (π.χ. καρκίνο του πεπτικού συστήματος).

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική υγεία του οργανισμού, να επιλέγουμε τροφές ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά πρωινού υψηλά σε ίνες, βρώμη, αναποφλοίωτο ρύζι, μπληγούρι και ζυμαρικά) και να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων αμυλούχων τροφίμων (λευκό ψωμί ή πολυτελείας, λευκά ζυμαρικά, προϊόντα από λευκό αλεύρι). Πρέπει να επιδιώκουμε να ενσωματώνουμε στην καθημερινή μας διατροφή τουλάχιστον 6-7 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης την ημέρα. Όσοι προτιμούν τα προϊόντα ολικής, δεν έχουν μόνο τα άμεσα οφέλη, που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά και έμμεσα αφού καταναλώνουν πιο υγιεινά τρόφιμα, περιορίζοντας λιπαρά, ζάχαρα και αλάτι από τη συνολική διατροφή, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας.

Βιβλιογραφία

  • Bédard A , Dodin SCorneau LLemieux S. Impact of the traditional Mediterranean diet on the Framingham risk score and the metabolic syndrome according to sex.Metab Syndr Relat Disord. 2014 Mar;12(2):95-101.
  • Kristensen M, Toubro S, Jensen MG, Ross AB, Riboldi G, Petronio M, Bugel S, Tetens I Astrup A. (2012) Wholegrain compared with refined wheat decreases the percentage of body fat following a 12-week, energy-restricted dietary intervention in postmenopausal women. J Nutr. 2012 Apr;142(4):710-6.
  • McKeown NM , Troy LMJacques PFHoffmann UO’Donnell CJFox CS. Whole- and refined-grain intakes are differentially associated with abdominal visceral and subcutaneous adiposity in healthy adults: the Framingham Heart Study. Am J Clin Nutr. 2010 Nov;92(5):1165-71.
  • Pol KChristensen RBartels EMRaben ATetens IKristensen M. Whole grain and body weight changes in apparently healthy adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled studies. Am J Clin Nutr. 2013 Oct;98(4):872-84.

ΠΗΓΗ: http://www.kalikardia.gr/ta-dhmhtriaka-olikhs-aleseos-sth-diatrofh-mas/