/
862 Views0

Το να τρώμε γρήγορα συνδέεται θετικά με το υπερβολικό σωματικό βάρος, όπως φάνηκε από πρόσφατη μελέτη.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο καιρό παίρνει σε λεπτούς ανθρώπους της παρέας ή της οικογένειάς σας να καταναλώσουν τα γεύματά τους; Έχετε προσέξει το βάρος της φίλης σας που είναι πάντα η τελευταία που τελειώνει το γεύμα της, όταν όλοι οι άλλοι έχετε τελειώσει και έχετε προχωρήσει ήδη στο επιδόρπιο; Έχετε προσέξει ότι, όταν τρώτε το βραδινό σας γεύμα, μετά από μία δύσκολη ημέρα δουλειάς, το καταναλώνετε μέσα σε δέκα λεπτά, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να αναζητάτε κάποιο επιπρόσθετο σνακ στο ψυγείο;

Πρόσφατη μελέτη έρχεται να συσχετίσει την ταχύτητα του φαγητού με το σωματικό μας βάρος. Συγκεκριμένα, μία μετά-ανάλυση 23 μελετών, που δημοσιεύτηκε στο γνωστό περιοδικό με εργασίες σε θέματα παχυσαρκίας, International Journal of Obesity, έδειξε ότι όταν ένα άτομο τρώει γρήγορα, η πιθανότητα να είναι παχύσαρκο είναι 115% αυξημένη σε σχέση με κάποιον που τρώει πιο αργά…

Τόσο αυτή η μελέτη, όσο και παλιότερες έδειξαν ότι τα περισσότερα άτομα με πρόβλημα βάρους τρώνε πάρα πολύ γρήγορα, και, ως εκ τούτου, προσλαμβάνουν πάρα πολλές θερμίδες πριν συνειδητοποιήσουν ότι έχουν φάει αρκετά. Είναι γνωστό από παλιά ότι η «διαδρομή» του νευρικού ερεθίσματος της ικανοποίησης και του κορεσμού διαρκεί περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να τρώμε μέχρι ο εγκέφαλός μας να στείλει σήματα πληρότητας. Αυτό το σήμα δίνει το μήνυμα της ευχαρίστησης από το φαγητό και οδηγεί στο αίσθημα ότι είμαστε πλήρεις. Και όταν αισθανόμαστε πλήρεις, αυτό μεταφράζεται στο ότι τρώμε συνολικά λιγότερο.

Παλιότερη έρευνα, που παρουσιάστηκε σε μια συνεδρίαση της Βόρειας Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, έδειξε ότι οι υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες έλαβαν τελικά λιγότερες θερμίδες όταν επιβραδύνθηκε ο συνήθης ρυθμός λήψης του φαγητού τους, ενώ μια πρόσφατη ιαπωνική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.700 γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιο αργή κατανάλωση των γευμάτων είχε ως αποτέλεσμα το αίσθημα πληρότητας να έρχεται νωρίτερα, και έτσι να αποκτώνται λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα.

Αυτό είναι και ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωστοποιείται στους ανθρώπους που έχουν κάνει επέμβαση γαστρικής παράκαμψης και πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη, ώστε να τρώνε αργά. Μια μελέτη με ασθενείς με γαστρική παράκαμψη έδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν πολύ γρήγορα και δεν αναγνώριζαν εγκαίρως τα σημάδια κορεσμού ήταν λιγότερο επιτυχείς στο να χάσουν βάρος σε σχέση με άλλους ασθενείς.

Η αργή χρονικά κατανάλωση φαγητού δεν είναι μόνο πιο προσεγμένη και υπεύθυνη για να τρώμε λιγότερο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει την απόλαυση της γαστριμαργικής εμπειρίας και φέρνει υψηλότερο αίσθημα ευχαρίστησης από το φαγητό. Επίσης, είναι σημαντικό να γευματίζουμε σε όσο γίνεται πιο ιδανικές συνθήκες και ποτέ μπροστά από μια ανοιχτή τηλεόραση, για να μπορούμε να επικεντρωθούμε στο γεύμα σας.

Προσπαθήστε λοιπόν να μασάτε πιο αργά, όχι μόνο για να απολαμβάνετε το φαγητό σας αλλά και για διατηρείτε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης παχυσαρκίας.

ΠΗΓΗ:

T Ohkuma, Y Hirakawa, U Nakamura, Y Kiyohara, T Kitazono and T Ninomiya. Association between eating rate and obesity: a systematic review and meta-analysis. International Journal of Obesity (2015) 39, 1589–1596;

http://www.kalikardia.gr/paxainei-perissotero-opoios-troei-pio-grigora/