/
699 Views0

Ποιος ο ρόλος της χοληστερόλης στο σώμα μας;

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για το σχηματισμό εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων, καθώς και για το σχηματισμό συγκεκριμένων ορμονών. Η μεταφορά της γίνεται μέσω των λεγόμενων λιποπρωτεϊνών-μεταφορέων «LDL» και «HDL». Συγκεκριμένα, η «κακή LDL» μεταφέρει την χοληστερόλη από τα ήπαρ στα κύτταρα, επιβαρύνοντας τη λειτουργία του οργανισμού, ενώ η «καλή HDL» επιστέφει την περιττή χοληστερόλη από τους ιστούς στο ήπαρ, όπου και αποβάλλεται. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (υπερλιπιδαιμία) στο αίμα, αποτελούν έναν από τους προδιαθεσικούς παράγοντες αύξησης του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, μαζί με άλλους όπως είναι το κάπνισμα, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η ηλικία και η κληρονομικότητα.

Χοληστερόλη και καρδιά

Η παρουσία της υπερχοληστερολαιμίας συνδέεται με τον διπλασιασμό της πιθανότητας εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, σε σχέση με άτομα που έχουν φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης, λαμβάνοντας υπόψη μόνο την ηλικία και το φύλο. Η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου, ο οποίος οδηγεί σε αύξηση του στεφανιαίου κινδύνου, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ανάλογα πάντα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ατόμων.

Τι βοηθάει στη μείωση της;

Συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιφέρουν βελτιώσεις στα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης με κυριότερη αυτή της τήρησης μιας προσεγμένης και ισορροπημένης διατροφής, της πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και τροφίμων με φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής, βρώμη), ξηρών καρπών και της περιορισμένης πρόσληψης λίπους στο 30% των συνολικών ημερήσιων θερμιδικών αναγκών μας και χοληστερίνης από τη διατροφή μας σε επίπεδα <200-300mg/ημέρα. Οι πιο πρόσφατεςδιατροφικές οδηγίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Υπουργείο Γεωργίας (USDA), καθώς και εκείνες που προέρχονται από το American Heart Association (ΑΗΑ) συνιστούν μια πρόσληψη χοληστερόλης μικρότερη από 300 mg / ημέρα για υγιείς πληθυσμούς. Αυτές οι συστάσεις γίνονται ακόμη πιο περιοριστικές με μείωση σε λιγότερο από 200 mg / ημέρα για τα άτομα που κατατάσσονται σε μεγαλύτερες ομάδες κινδύνου, για καρδιακές παθήσεις.

Χοληστερόλη της τροφής και καρδιαγγειακός κίνδυνος

Ενώ είναι αποδεδειγμένη επιστημονικά η άμεση σχέση των υψηλών επιπέδωνχοληστερόλης στο αίμα με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένο και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση της χοληστερόλης της τροφής με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Συγκεκριμένα, τα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι η συνολική επίπτωση της  διαιτητικής ή της χοληστερόλης της τροφής είναι μικρότερη (κλινικά μάλλον ασήμαντη) σε σχέση με την αποδεδειγμένη αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, από την αυξημένη διαιτητική πρόσληψη τροφίμων- πηγών κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Μία από τις πρώτες δημοσιεύσεις που έδωσε δεδομένα για τη σχέση των διαιτητικών λιπαρών και του καρδιομεταβολικού κινδύνου εμφανίζεται το 1997, από την ομάδα του Schaefer και το περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι αυξημένες ποσότητες λίπους (κυρίως κορεσμένου και τρανς), από τροφές ζωικής προέλευσης και ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι καθοριστικής σημασίας και σχετίζονται περισσότερο με την αύξηση των λιπιδίων του αίματος και της χοληστερίνης, όπως και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων, σε σχέση  με τη συνολική διαιτητική χοληστερόλη της τροφής μας. Από το 1997, μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η διαιτητική χοληστερόλη (με πρόσληψη από τροφές όπως τα αβγά ή τα θαλασσινά) δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε υγιή άτομα. Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα δύο τρίτα ή περισσότερο του πληθυσμού δεν έχουν σημαντική αύξηση τηςχοληστερόλης στο πλάσμα μετά από πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης, για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

BIBΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Djoussé LGaziano JM. Dietary cholesterol and coronary artery disease: a systematic review. Curr Atheroscler Rep. 2009 Nov; 11(6):418-22.
  2. Fernandez MLCalle M. Revisiting dietary cholesterol recommendations: does the evidence support a limit of 300 mg/d? Curr Atheroscler Rep. 2010 Nov;12(6):377-83.
  3. Kanter MM, Kris-Etherton PM, Fernandez ML, Vickers KC, Katz DL. Exploring the factors that affect blood cholesterol and heart disease risk: is dietary cholesterol as bad for you as history leads us to believe? Adv Nutr. 2012 Sep 1; 3 (5):711-7.
  4. McNamara DJ. Dietary cholesterol, heart disease risk and cognitive dissonance.Proc Nutr Soc. 2014 May;73(2):161-6.
  5. Schaefer EJ. Effects of dietary fatty acids on lipoproteins and cardiovascular disease risk: summary. Am J Clin Nutr. 1997 May;65(5 Suppl):1655S-1656S

http://www.kalikardia.gr/i-simasia-tis-xolisterolis-tis-trofis-gia-tin-kardia-mas/