/
976 Views0

Το πρότυπο διατροφής με τη «χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά» ήταν πάντα η πιο διαδεδομένη και κυρίαρχη σύσταση για την απώλεια και τον έλεγχο του βάρους. Παράλληλα όμως, δεδομένου ότι η επιδημία της παχυσαρκίας συνεχίζει να εξαπλώνεται, έχουν αναζητηθεί και προταθεί κάποιες εναλλακτικές διαιτητικές προσεγγίσεις στο μείζον θέμα της παχυσαρκίας.

Εδώ και δεκαετίες, επίσης έχει εμφανιστεί μια εναλλακτική πρόταση για ένα διαιτολόγιο “χαμηλό σε υδατάνθρακες» (Low-Carb), το οποίο αν και αρχικά δέχτηκε αυστηρή κριτική, την τελευταία χρονική περίοδο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό, αν όχι περισσότερο, συγκριτικά με την προσέγγιση της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτας, για την απώλεια βάρους και για πολλές σχετιζόμενες μεταβολικές παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης.

Η αποτελεσματικότητα των διαιτών χαμηλών υδατανθράκων (που είναι ταυτόχρονα υψηλές σε πρωτεΐνες) εστιάζει όχι τόσο στις θερμίδες και τον περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης, αλλά στα μακροθρεπτικά συστατικά και την αναλογία τους στη δίαιτα, με έμφαση στη χαμηλή κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων.

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων: τι εννοούμε;

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες έχουν γίνει γνωστές ως ένας εναλλακτικός τρόπος ταχείας απώλειας βάρους, με συχνά αβέβαια ωστόσο αποτελεσματικότητα αλλά και ασφάλεια για την υγεία.

Πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα τα ακριβή ποσοστά στα οποία πρέπει να μειώσουμε τους υδατάνθρακες ώστε να χαρακτηριστεί ένα διαιτολόγιο ως «low carb». Η δημοφιλέστερη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι η δίαιτα Atkins με μόνο το 5-10% της ενέργειας (περίπου 20 γραμμάρια ημερησίως) να προέρχεται από υδατάνθρακες και μία παράλληλη υψηλή περιεκτικότητα και πρόσληψη λίπους.

Υπάρχουν όμως αρκετές αξιόλογες μελέτες που έχουν υποδείξει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους, ενώ αυτές πλέον αποτελούν και σύσταση για άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η λιπώδης διήθηση.

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και απώλεια βάρους

Το ενδιαφέρον για τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ξεκίνησε από μία μελέτη το 1996, που έδειξε ότι τα άτομα τα οποία ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες για 12 μήνες ηείχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους στους 3 και 6 μήνες σε σχέση με τα άτομα τα οποία ακολούθησαν δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λίπος, χωρίς όμως αυτή η διαφορά να διατηρηθεί στους 12 μήνες.

Παράλληλα με τη μείωση του βάρους η δίαιτα αυτή οδήγησε στην αύξηση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Παρόμοια αποτελέσματα είχαν και μετέπειτα μελέτες που έδειξαν ότι δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είχε περισσότερο επιθυμητά αποτελέσματα στην αθηρογένεση, στη δυσλιπιδαιμία και στο καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και διαβήτης

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές στη διευκόλυνση της απώλειας βάρους σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η προσέγγιση αυτή είναι περισσότερο επιτυχής μακροπρόθεσμα από οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση. Παρόλα αυτά αποτελεί επίσημα μία από τις συστάσεις του Αμερικανικού Διαβητολογικού Συνδέσμου (ADA).

ΠΗΓΗ: Ballard KD, Quann EE, Kupchak BR, Volk BM, Kawiecki DM, Fernandez ML, Seip RL, Maresh CM, Kraemer WJ, Volek JS. Dietary carbohydrate restriction improves insulin sensitivity, blood pressure, microvascular function, and cellular adhesion markers in individuals taking statins. Nutr Res. 2013 Nov;33(11):905-12.

http://www.kalikardia.gr/diaites-xamilon-udatanthrakon-gia-to-varos-kai-to-diaviti/