/
960 Views0
Αλλαγές στον τρόπο διατροφής
 
  1. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και προτιμήστε μικρά και συχνά.
 
  1. Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Γενικά όμως πρέπει να πίνετε υγρά και μερικά από αυτά να είναι χυμοί, ημίπαχο γάλα.
 
  1. Περιορίστε την κατανάλωση λίπους, μειώνοντας την κατανάλωση τηγανητών κρεάτων – ψαριών – λαχανικών, τσιγαρισμένων φαγητών, σαλτσών για σαλάτες (dressing), μαγιονέζας, βουτύρου, κρέμας γάλακτος και αλλαντικών. 
 
  1. Καταναλώστε ελαιόλαδο σε γεύματα και σαλάτες, που θα σας δώσει ενέργεια και δεν θα σας ενοχλήσει.  
  2. Αποφύγετε όξινα τρόφιμα όπως χυμούς εσπεριδοειδών, λεμόνι και τομάτα.
 
  1. Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών γλυκών και ιδιαίτερα σοκολάτας ή γλυκών με κρέμα.
 
  1. Περιορίστε την κατανάλωση καρυκευμάτων και ιδιαίτερα μαύρου και κόκκινου πιπεριού. Ο δυόσμος, η μέντα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ίσως επιδεινώσουν τα συμπτώματα κάποιων ασθενών.
 
  1. Τα ανθρακούχα, αλκοολούχα και καφεϊνούχα ροφήματα είναι πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Προτιμήστε τον ντεκαφεϊνέ καφέ και τα αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό. Επίσης καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο.  
 
Αλλαγές στις συνήθειες ζωής:
  1. Διακόψτε το κάπνισμα.
  2. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  3. Αποφύγετε την κατάκλιση για τουλάχιστο δύο ώρες μετά το φαγητό.
  4. Η κατάκλιση στο αριστερό πλευρό πιθανόν να βοηθήσει κάποιους ασθενείς.
  5. Ανυψώστε το άνω τμήμα του σώματός σας κατά τον ύπνο (όχι μόνο το κεφάλι).