/
151 Views0
Σύμφωνα με το position statement of the American Diabetes Association «Nutrition Recommendations and Interventions for Diabetes» 2006 Diabetes Care, 29 (9):2140-2157
 
Σουκρόζη: Η σουκρόζη ή αλλιώς ή ζάχαρη είναι ένας φυσικός δισακχαρίτης ο οποίος αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και εάν μόριο φρουκτόζης. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η διαιτητική σουκρόζη δεν αυξάνει τη γλυκαιμία περισσότερο από ισοθερμιδική ποσότητα αμύλου (FranzMJ,2002), αφού πλέον φαίνεται πως σημασία έχει η ποσότητα και όχι τόσο το είδος των υδατανθράκων. Έτσι, η λήψη σουκρόζης και τροφίμων που περιέχουν σουκρόζη από διαβητικά άτομα δεν είναι απαραίτητο να απαγορευτεί για να ρυθμιστούν έτσι καλύτερα τα ζάχαρα του αίματος. Η σουκρόζη μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες πηγές υδατάνθρακα και όταν προστίθεται στα γεύματα θα πρέπει να υπολογίζεται για να καλυφθεί από την όποια φαρμακευτική αγωγή.
 
Φρουκτόζη: Η φρουκτόζη είναι ένας φυσικός μονοσακχαρίτης, με την ίδια θερμιδική αξία με τη σουκρόζη, ο οποίος μετατρέπεται σε μόριο γλυκόζης στην τελική φάση πέψης των υδατανθράκων. Η φρουκτόζη, όπως και οι φυτικές ίνες, η λακτόζη και το λίπος είναι διατροφικά συστατικά που μειώνουν την γλυκαιμική ανταπόκριση του οργανισμού. Ειδικότερα η φρουκτόζη προκαλεί μια χαμηλότερη μεταγευματική γλυκαιμική αντίδραση όταν αντικαθιστά τη σουκρόζη ή το άμυλο στη δίαιτα. Εντούτοις, αυτή η θετική επίδραση αντισταθμίζεται με την ανησυχία σχετικά με την αρνητική της επίδραση της στα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος. Για το λόγο αυτό η χρήση της προστιθέμενης φρουκτόζης ως γλυκαντικό δε συστήνεται, ενώ δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουν τα διαβητικά άτομα τις φυσικές πηγές φρουκτόζης από τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά κ.ά. Η φρουκτόζη από αυτές τις τροφές συνήθως υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο 3-4% της προσλαμβανόμενης ενέργειας.
 
Μελέτες έδειξαν πως η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης (17% της συνολικής ενέργειας) σχετίζεται με υπερτριγλυκεριδαιμία (BantleJ, 2000) ,  ενώ μια μέτρια πρόσληψη φρουκτόζης (έως 30 γρ/ημέρα) φαίνεται να μην έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ινσουλίνη αλλά και στα κλιπίδια του αίματος, όταν περιλαμβάνεται στη δίαιτα ατόμων με ΣΔ2 (GrigorescoC, 1988).
 
Βιβλιογραφία:
v      Franz MJ, Bantle JP, Beebe CA, Brunzell JD, Chiasson JL, Garg A, Holzmeister LA, Hoogwerf B, Mayer-Davis E, Mooradian AD, Purnell JQ, Wheeler M: Evidence-based nutrition principles and recommendations for the treatment and prevention of diabetes and related complications. Diabetes Care 25:148–198, 2002
v      Bantle J, Raatz S, Thomas W. Georgopoulos A (2000) Effects of dietary fructose on plasma lipids in healthy subjects Am J Clin Nutr 72:1128-1134.
v      Grogoresco C, Riskalla S, Halfon P et al (1988) Lack of detectable deleterious effects on metabolic control of daily fructose ingestion for 2 months in NIDDM patients. Diabetes Care 11: 1416-1424.