/
207 Views0

Για να διαπιστώσετε πόσο αλάτι τρώτε, κάνετε το κουΐζ που ακολουθεί.

1. Τι τρώτε συνήθως για πρωινό;
α. Τοστ με ζαμπόν και τυρί
β. Δημητριακά με γάλα και φρούτα
γ. Μούσλι ή γιαούρτι λίγων λιπαρών και φρούτα

2. Ποιο είναι το αγαπημένο σας απογευματινό σνακ;
α. Λίγα τσιπς
β. Λίγα φρούτα
γ. 1-2 μπισκότα σοκολάτας

3. Εάν θέλετε να πιείτε κάτι ζεστό, τι επιλέγετε;
α. Καφέ ή τσάι
β. Καυτή σοκολάτα
γ. Ένα φλιντζάνι σούπα

4. Τι τρώτε συνήθως το μεσημέρι;

α. Ένα σάντουϊτς (σπιτικό ή εμπορίου)
β. Μία σούπα
γ. Μία σαλάτα

5. Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε σάλτσες όπως το κέτσαπ, η σάλτσα σόγιας και το τσίλι;

α. Σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα
β. Λίγες φορές την εβδομάδα
γ. Σχεδόν σε κάθε γεύμα

6. Πόσα έτοιμα ή προμαγειρευμένα γεύματα κάνετε κάθε εβδομάδα;

α. Ένα ή λιγότερα
β. Δύο έως πέντε
γ. Έξι ή περισσότερα
Η βαθμολογία σας
1. α=3, β=2, γ=1
2. α=3, β=1, γ=2
3. α=1, β=2, γ=3
4. α=2, β=3, γ=1
5. α=1, β=2, γ=3
6. α=1, β=2, γ=3
Εάν έχετε 13-18 βαθμούς: Είστε εθισμένοι στο αλάτι. Παραδεχθείτε το, σας αρέσουν τα αλμυρά φαγητά και πιθανώς ουδέποτε κοιτάτε τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την περιεκτικότητά τους σε αλάτι. Ωστόσο, δεν περιέχουν μόνο τα αλμυρά φαγητά αλάτι. Ακόμα και η καυτή σοκολάτα και τα μπισκότα έχουν πολύ αλάτι _ και το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει υπέρταση ακόμα και σε νέους ανθρώπους, συχνά μάλιστα δίχως να το ξέρουν διότι δεν προκαλεί συμπτώματα. Η υπέρταση, όμως, τριπλασιάζει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού, ενώ διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από αυτές τις νόσους. Εάν θέλετε να προστατευθείτε, πρέπει να αρχίσετε σταδιακά να ελαττώνετε το αλάτι που τρώτε (όχι απότομα, ειδάλλως θα σας φαίνονται όλα πικρά και δεν θα αντέξετε), αρχίζοντας από την ποσότητα που προσθέτετε στο φαγητό σας και από την κατανάλωση έτοιμων ή προμαγειρευμένων γευμάτων.
Εάν έχετε 7-12 βαθμούς: Είστε λάτρεις του αλατιού. Αν και ακόμα δεν έχετε εθιστεί στο αλάτι, αν συνεχίσετε έτσι κάποια στιγμή δεν θα αντέχετε δίχως αυτό. Δεν έχει σημασία που προσέχετε να μην τρώτε πολλά έτοιμα γεύματα _ και το σάντουϊτς που φτιάχνετε στο σπίτι περιέχει άφθονο αλάτι: μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει έως 0,48 γραμμάρια άλατος, ενώ 100 γραμμάρια δημητριακά για πρωινό (ακόμα κι αν είναι ολικής αλέσεως) μπορεί να περιέχουν έως 1 γραμμάριο αλάτι. Μην σας ξεγελάει ούτε η σάλτσα της σόγιας: και αυτή περιέχει μπόλικο αλάτι. Για να περιορίσετε την υπερκατανάλωση, κόψτε τουλάχιστον το αλάτι που βάζετε στο φαγητό, αντικαθιστώντας το με καρυκεύματα με έντονη γεύση, όπως σκόρδο, κρεμμύδι και κάρυ.
Εάν έχετε 0-6 βαθμούς: Τρώτε όσο αλάτι πρέπει. Πιθανότατα έχετε το αλάτι υπό έλεγχο, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και έχετε καταλάβει ότι ο,τιδήποτε γράφει νάτριο, sodium και τις παραλλαγές τους σημαίνει αλάτι. Το μόνο πρόβλημά σας πιθανώς είναι τί να φάτε όταν βγαίνετε έξω, καθώς τα εστιατόρια είθισται να το παρακάνουν με το αλάτι. Μια καλή ιδέα είναι να διαλέγετε απλά πιάτα δίχως σάλτσες _ να ζητάτε λ.χ. να περιχύνουν το ψάρι σας με λάδι και λεμόνι και την σαλάτα σας με λάδι και ξύδι _ τονίζοντας ότι δεν θέλετε πρόσθετο αλάτι. Κι αν θέλετε να μειώσετε ακόμα περισσότερο την κατανάλωση άλατος, δοκιμάστε κάποιο υποκατάστατο. Ορισμένα περιέχουν αντί για νάτριο (δηλαδή αλάτι) κάλιο, ένα άλλο ιχνοστοιχείο το οποίο ως φαίνεται ρίχνει την αρτηριακή πίεση.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Υγεία
Διαιτολογικές συστάσεις
 
αποφύγετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων που είναι πηγές νατρίου:
  • Αλάτι
  • Αλατισμένα τυριά και ξηρούς καρπούς
  • Αλατισμένο βούτυρο και μαργαρίνη
  • Καπνιστά, παστά, ή κονσερβοποιημένα κρέατα—ψάρια
  • Αλλαντικά
  • Τουρσιά, κονσερβοποιημένα λαχανικά και όσπρια
  • Κομπόστες εμπορίου
  • Συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, ελιές, μαγιονέζα, έτοιμες σάλτσες
  • Κύβους λαχανικών και ζωμού κρέατος
  • Φαγητά τύπου fastfood, έτοιμες πίτσες, σουβλάκια
  • Σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια, ποπ-κόρν
  • Μαγειρική σόδα, μπέϊκιν πάουντερ
 
Για να μειώσετε το αλάτι:
ü      Βγάλτε την αλατιέρα από το τραπέζι.
ü      Βράστε τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαχανικά και τα όσπρια χωρίς προσθήκη αλατιού στο νερό.
ü      Προσθέστε στα φαγητά κατσαρόλας χυμό λεμονιού ή μικρή ποσότητα άσπρου κρασιού.
ü      Ξεπλύνετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά για ένα λεπτό σε ένα τρυπητό και στη συνέχεια μαγειρέψτε τα σε φρέσκο νερό.
ü      Περιορίστε το αλάτι που αναφέρεται στις συνταγές στο ¼.
ü      Προτιμήστε τα κατεψυγμένα λαχανικά χωρίς αλάτι αντί των κονσερβοποιημένων.
 
Για να νοστιμίσετε το φαγητό χρησιμοποιείστε:
χυμό λεμονιού, ξύδι, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, μηλόξυδο, σκόρδο, ξερή μουστάρδα, κρεμμύδι, πάπρικα, θυμάρι.
Δοκιμάστε τα παρακάτω μυρωδικά και καρυκεύματα στα τρόφιμα που σας προτείνουμε:
Καγιέν ή γλυκιά πάπρικα: βοδινό, πουλερικά, θαλασσινά, σούπες, σάλτσες και στα περισσότερα λαχανικά.  
Εστραγκόν: αυγά, πουλερικά, ψάρι, ντρέσινγκ για σαλάτες, σούπες και σάλτσες για κρέας (μοσχάρι, χοιρινό), πατάτες.  
Σέλινο: κρέας, ψάρια, πουλερικά, ψαρόσουπα, σαλάτες και σάλτσες για σαλάτες, διάφορα λαχανικά (π.χ. πράσο, λάχανο).  
Μοσχοκάρυδο: φαγητά με κρεμώδη σάλτσα ή μπεζαμέλ, σε όλα τα λαχανικά εκτός από αυτά της οικογένειας του λάχανου.  
Δυόσμος – Βασιλικός: πουλερικά, ψάρια, κρέας, πιάτα με ντομάτα, μαγειρευτά λαχανικά, ζυμαρικά, σούπες, σαλάτες. 
Θυμάρι – Ρίγανη: πουλερικά, ψάρια, κρέας, κοκκινιστά πιάτα, μαγειρευτά λαχανικά, ζυμαρικά, σούπες, σαλάτες και σε κρέατα σχάρας.  
Άνηθος: ψάρια, κρεμώδεις σούπες, πατάτες, φασολάκια φρέσκα, αρακά, σπανάκι, καρότο, σάλτσα αυγολέμονο.  
Μαϊντανός: σχεδόν σε όλα τα φαγητά, σαλάτες, σάλτσες.  
Δενδρολίβανο: κρέας (ιδιαίτερα στο αρνί), πουλερικά, ψάρια και φαγητά κατσαρόλας.   Κανέλλα, μπαχάρι, δάφνη, γαρύφαλλο: σχεδόν σε όλα τα κρέατα και ιδιαίτερα στα κοκκινιστά.
Κύμινο: όπως και παραπάνω, αλλά με πιο έντονη μυρωδιά.  
Κάρυ, κόλιανδρο: μαγειρευτά κρέατα, μαρινάδες, σε διάφορα είδη ψαριών, σάλτσες.