/
750 Views0

Του Χάρη Δημοσθενόπουλου

Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης της σοκολάτας με την καρδιά και την καλήκαρδιαγγειακή υγεία είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον ζήτημα, κυρίως λόγω της αποδοχής και της ζήτησης των προϊόντων της. Η ιδιαίτερα δημοφιλής γλυκιά απόλαυση της σοκολάτας, τα τελευταία χρόνια έχει απενοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, μέσα από επιστημονικές μελέτες, που αποδεικνύουν τις ευεργετικές επιπτώσεις της κατανάλωσή της στην υγεία. Έχουν βρεθεί αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις θετικές της επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία, στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και στον κίνδυνο θανάτου σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί τέτοιο επεισόδιο, στην καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία και στην αντίσταση στην ινσουλίνη και μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

Πού οφείλονται οι θετικές επιπτώσεις της σοκολάτας;

Οι θετικές επιπτώσεις φαίνεται να σχετίζονται με τα φλαβονοειδή του κακάο, που αποτελούν μία κατηγορία αντιοξειδωτικών συστατικών που συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση των τοιχωμάτων των αρτηριών και τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η υψηλή περιεκτικότητα των φλαβονοειδών στο κακάο και ειδικότερα στη μαύρη σοκολάτα συσχετίστηκε με αυξημένη αγγειοδιαστολή και σημαντικές μειώσεις στην αρτηριακή δυσκαμψία στις γυναίκες ενώ σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε ότι ότι όσοι κατανάλωναν 7.5 γραμμαρίων σοκολάτα την ημέρα κατά μέσον όρον, είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν ελάχιστη ή καθόλου.

Η σοκολάτα περιέχει λιπαρά οξέα από όλες τις κατηγορίες: το ελαϊκό οξύ (35%) που είναι μονοακόρεστο λίπος, το στεατικό (35%) και το παλμιτικό οξύ (25%) που είναικορεσμένα λίπη, ενώ ένα μεγάλο μέρος είναι πολυακόρεστο λίπος και κυρίως με τη μορφή του λινελαϊκού οξέος, σε μία ισορροπία όμως τέτοια που δεν αυξάνει τηνχοληστερόλη ενώ η αθηρογόνος δράση των κορεσμένων λιπαρών οξέων αντισταθμίζεται από τη δράση των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων. Βέβαιααποτελεί πηγή θερμίδων και ζάχαρης και για αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή στη συχνότητα και στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη, συγκριτικά με την σοκολάτα γάλακτος και για αυτό το λόγο συστήνεται περισσότερο η κατανάλωση της (και όχι γιατί αποτελεί σοκολάτα «διαίτης»).

Επίσης, η σοκολάτα αποτελεί πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης αλλά και αλκαλοειδών (οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά) που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό, με πιο γνωστή τη θεοβρωμίνη που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα (επισημαίνεται ότι στη μαύρη σοκολάτα η περιεκτικότητα σε θεοβρωμίνη είναι τριπλάσια σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος). Επίσης, αποτελεί πηγή καφεΐνης, αλλά σε μικρότερη ποσότητα από τον καφέ, τα τσάι και τα αναψυκτικά τύπου cola.

Πόση σοκολάτα μπορούμε να καταναλώνουμε;

Μπορεί λοιπόν λίγη σοκολάτα να αποτελεί ένα γλυκό σνακ ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς μας, όχι όμως καθημερινά αλλά 2-6 φορές εβδομαδιαίως και σε ποσότητες των 30 γραμμαρίων και πάντα σε σωστή ισορροπία με την υπόλοιπη διατροφή.

Βιβλιογραφία:

  1. Djoussé LHopkins PNNorth KEPankow JSArnett DKEllison RC. Chocolate consumption is inversely associated with prevalent coronary heart disease: the National Heart, Lung, and Blood Institute Family Heart Study. Clin Nutr. 2011 Apr;30(2):182-7.
  2. Flammer AJSudano IWolfrum MThomas REnseleit FPériat DKaiser PHirt A,Hermann MSerafini MLévêques ALüscher TFRuschitzka FNoll GCorti R. Cardiovascular effects of flavanol-rich chocolate in patients with heart failure. Eur Heart J. 2012 Sep;33(17):2172-80.
  3. Grassi DDesideri GFerri C. Protective effects of dark chocolate on endothelial function and diabetes. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 Nov;16(6):662-8.
  4. Khawaja OGaziano JMDjoussé L. Chocolate and coronary heart disease: a systematic review. Curr Atheroscler Rep. 2011 Dec; 13(6):447-52.
  1. Loffredo L, Perri L, Catasca E, Pignatelli P, Brancorsini M, Nocella C, De Falco E, Bartimoccia S, Frati G, Carnevale R, Violi F. Dark chocolate acutely improves walking autonomy in patients with peripheral artery disease. J Am Heart Assoc. 2014 Jul 2; 3(4).
  2. Pucciarelli DL. Cocoa and heart health: a historical review of the science.Nutrients. 2013 Sep 26;5(10):3854-70.
  1. West SGMcIntyre MDPiotrowski MJPoupin NMiller DLPreston AGWagner P,Groves LFSkulas-Ray AC. Effects of dark chocolate and cocoa consumption on endothelial function and arterial stiffness in overweight adults. Br J Nutr. 2014 Feb; 111(4):653-61.

http://www.kalikardia.gr/h-sokolata-kanei-kalo-stin-kardia-mas/