/
733 Views0
Είναι μία από τις δημοφιλέστερες σοκολάτες με καραμέλα και διατίθεται σε δεκάδες χώρες. Περιέχει τα…
αναμενόμενα- ζάχαρη, κακάο, βούτυρο- αλλά έχει και ένα συστατικό που δεν θα περίμενε κανείς στα γλυκά: αλάτι, και μάλιστα σε… απροσδιόριστη ποσότητα!

Στα ύψη εκτινάσσεται η κατανάλωση αλατιού στη χώρα μας, αν υπολογίσει κανείς ότι καθημερινά η πλειονότητα των πολιτών καταναλώνει τροφές που κρύβουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, το οποίο εμφανίζεται στα συστατικά με διάφορες παραπλανητικές ονομασίες.

Παράλληλα όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει τα καρδιακά προβλήματα, τους πρόωρους θανάτους, τα εγκεφαλικά.

Το «άλας της ζωής» βρίσκεται ακόμα και σε τρόφιμα που ουδείς θα φανταζόταν ότι περιέχουν αλάτι, όπως διαπίστωσαν «ΤΑ ΝΕΑ» σε προϊόντα τα οποία πωλούνται από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ: σοκολάτες, δημητριακά, μπισκότα, ψωμί είναι μόνο μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι. Μάλιστα στα περισσότερα από αυτά δεν αναγράφεται η ποσότητα του αλατιού που περιέχουν. Πρακτικά δεν υπάρχει καμιά τροφή που να μην περιέχει αλάτι. «Γι΄ αυτό, πρέπει να λαμβάνει κανείς υπ΄ όψιν όχι μόνο το αλάτι που προσθέτει ο ίδιος στο φαγητό κατά την παρασκευή, αλλά και το… κρυφό αλάτι που υπάρχει στις τροφές. Υπολογίζοντας και τα δύο, η ποσότητα αλατιού που καταναλώνει ένας ενήλικος καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού περίπου», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος- βιολόγος, προϊστάμενος στο Διαιτολογικό Τμήμα του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Οι τροφές. Όπως εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος, τροφές στις οποίες το αλάτι χτυπάει κόκκινο είναι, μεταξύ των άλλων, οι σάλτσες, οι κονσέρβες, όλα τα τυποποιημένα προϊόντα που προστίθενται στο φαγητό για να δώσουν νοστιμιά, αλλά και το ψωμί, τα τυριά και όλα τα παρασκευάσματα τύπου τυρόπιτας. «Αλάτι περιέχουν και τροφές που έχουν γλυκιά γεύση όπως διάφορα μπισκότα, δημητριακά και άλλα προϊόντα». Οι ετικέτες στα προϊόντα μπορεί να είναι παραπλανητικές, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναφέρουν «αλάτι» αλλά «νάτριο», το οποίο ισοδυναμεί με το αλάτι- η χημική του σύσταση είναι χλωριούχο νάτριο. Υπάρχουν μάλιστα τρόφιμα που περιέχουν και νάτριο και χλωριούχο νάτριο! Οι φτωχές σε αλάτι τροφές περιέχουν συνήθως χλωριούχο κάλιο. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Δημοσθενόπουλος, «για να αποφεύγει κανείς την υπερβολική κατανάλωση αλατιού και εφόσον τα τυποποιημένα τρόφιμα αποτελούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του καθημερινού διαιτολογίου, πρέπει να περιορίσει την επιπλέον προσθήκη αλατιού στο φαγητό».