/
1 View0

Εάν βλέπετε το σώμα σας να συσσωρεύει περιττά κιλά, καλό θα ήταν να αλλάξετε… σερβίτσιο, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν βρήκαν οριστικές αποδείξεις ότι ο μέσος ενήλικας μπορεί να περιορίσει κατά σχεδόν 10% τις θερμίδες που καταναλώνει, φροντίζοντας να τρώει το φαγητό του σε μικρότερο πιάτο.

Η μελέτη βασίζεται στα ευρήματα 61 προγενέστερων, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 6.700 εθελοντές.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην διαδικτυακή επιστημονική βάση δεδομένων «Τhe Cochrane Database of Systematic Reviews», η συνδυασμένη ανάλυση των μελετών αυτών έδειξε πως όταν ο μέσος ενήλικας αρχίζει να τρώει σε μικρότερα πιάτα, προσλαμβάνει κατά μέσον όρο 159 θερμίδες λιγότερες την ημέρα (ή το 9% του συνόλου αριθμού θερμίδων).

Όταν ταυτοχρόνως αρχίζει να πίνει τα ροφήματά του σε μικρότερα ποτήρια, οι ημερήσιες θερμίδες του μπορούν να μειωθούν κατά 279 (ή 16% του συνόλου).

Αν αυτά τα ποσοστά αναχθούν σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, σημαίνουν πολύ μεγαλύτερη μείωση των ημερήσιων θερμίδωνκαι σίγουρο αδυνάτισμα, λένε οι ερευνητές.

Οι ειδικοί λένε πως όλ’ αυτά οφείλονται στην τάση που έχουμε να γεμίζουμε μέχρι πάνω το πιάτο μας πριν αρχίσουμε να τρώμε και να μην σταματάμε εάν δεν το αδειάσουμε.

Με τα μικρότερα σερβίτσια, όμως, αυτομάτως μειώνεται το μέγεθος των μερίδων – αρκεί, βεβαίως, να μην επιστρέφει κανείς στις κατσαρόλες για… νέο γύρο.

«Μπορεί να μοιάζει εύλογο ότι μικρότερα σκεύη θα σημαίνει μικρότερες μερίδες, αλλά έως την παρούσα την συνδυασμένη ανάλυση οι επιστημονικές ενδείξεις επ' αυτού ήταν σκόρπιες και αδύναμες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκάρεθ Χόλλαντς, από τη Μονάδα Έρευνας Συμπεριφοράς & Υγείας του Κέιμπριτζ.

«Η παχυσαρκία είναι μία πολύπλοκη κατάσταση, με πολλούς συμβάλλοντες παράγοντες», συνέχισε. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο των περιβαλλοντικών επιρροών στην κατανάλωση φαγητού».

Ο δρ Χόλλαντς και οι συνεργάτες του σημειώνουν στο άρθρο τους πως η μία μετά την άλλη μελέτη που εξέταζαν έδειχνε πως όσο μεγαλύτερα είναι τα σκεύη όπου τρώει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

Το εύρημα αυτό σημαίνει ότι «πολιτικές και πρακτικές που θα μειώσουν επιτυχώς το μέγεθος των μερίδων, των συσκευασιών, των διατροφικών μονάδων και των σκευών, θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές μειώσεις των ποσοτήτων που επιλέγουν οι άνθρωποι για να καταναλώσουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», καταλήγουν.

ΠΗΓΗ: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=22685&la=1