/
680 Views0

Υπάρχουν σίγουρα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τη διατροφή μας και να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, αρκεί να το θελήσουμε πολύ και να το εφαρμόσουμε. Η διατροφή μας μπορεί να γίνει καλύτερη, αρκεί να αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε καθημερινά τις γενικές οδηγίες υγιεινής διατροφής και να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα που θα μας εξασφαλίσoυν, συνολικά, καλύτερη υγεία.

Θα ήθελα να καταναλώνω περισσότερα φρούτα και λαχανικά:μεγάλες σαλάτες, μαγειρεμένα λαχανικά, χορτόσουπες, φρούτα και χυμοί θα μας εφοδιάσουν με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και θα αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού, ώστε να περιορίσουμε το συνολικό όγκο φαγητού μας.

Θα ήθελα να τρώω λιγότερο «γρήγορο φαγητό»: είναι η εύκολη λύση, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί πηγή κρυμμένου αλατιού και υψηλών λιπαρών, συχνά από την επιβαρυντική κατηγορία των «τρανς» λιπαρών.

Θα ήθελα να καταναλώνω υγιέστερα σνακ: Επειδή πολλές φορές βρίσκομαι εκτός σπιτιού την ώρα που αρχίζω να πεινάω ή δεν έχω προνοήσει να πάρω κάτι από το σπίτι η επιλογή του σνακ είναι απαραίτητη. Καθιερώνω λοιπόν φρούτα εποχής, ανάλατους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα π.χ. κράνμπερις και σταφίδες, μπάρες βρώμης και άλλων δημητριακών για ν’ αποφύγω την επίσκεψη στον κοντινότερο φούρνο.

Θα ήθελα ν’ αποφύγω την «απρόσεκτη» διατροφή: Αρχίζω να καταναλώνω τροφή μόνο όταν είμαι πραγματικά πεινασμένος και πριν αισθανθώ τον κορεσμό σταματάω να τρώω, ακόμα κι αν υπάρχει ακόμα φαγητό στο πιάτο μου. Επίσης, αποφεύγω να κάθομαι μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή όταν τρώω, αφού κάτι τέτοιο οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής, δεδομένου ότι δε δίνω προσοχή στο φαγητό μου. Θα ήθελα έτσι να συντονίσω την όρεξή μου με την πρόσληψη φαγητού, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να τρώω μόνο και μόνο επειδή βαριέμαι ή δεν έχω κάτι άλλο να κάνω.

Θα ήθελα να καταναλώνω λιγότερα σνακ στην εργασία:Αδειάζω το συρτάρι και το ντουλάπι μου από φτηνά και γρήγορα-συχνά ανθυγιεινά σνακ με τα οποία θέλω να ηρεμήσω την πείνα μου αλλά και το άγχος ή την κούραση μου. Κρατάω μόνο το φαγητό και τα σνακ που έχω πάρει από το σπίτι και απορρίπτω όλα τα άλλα. Θα ήθελα να τρώω έξυπνα στα εστιατόρια: Επιλέγω φαγητά που έχω ξαναφάει και τα οποία ξέρω πως δε θα αποτελέσουν πολύ επιβαρυντικές-θερμιδικά-επιλογές. Εντάσσω πάντα κάποια υγιεινή επιλογή στην παραγγελία μου, όπως μία πράσινη σαλάτα, αποφεύγοντας αποφεύγω ορεκτικά που είναι τηγανητά ή περιέχουν λιπαρές σος.

Θα ήθελα να καταναλώνω λιγότερη ζάχαρη: Έχοντας την εναλλακτική των τεχνητών γλυκαντικών που δίνουν γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες και ενοχές επιλέγω να μη βάλω ζάχαρη στα ροφήματα μου, επιλέγω αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και ψάχνω επιλογές όπου η στέβια ή άλλη ουσία έχει αντικαταστήσει τη ζάχαρη.

Θα ήθελα να καταναλώνω πρωινό κάθε μέρα: Η σημασία του πρωινού για καλύτερη υγεία, δυνατότερο μεταβολισμό, καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους και ρύθμιση του διαβήτη είναι αποδεδειγμένα μέσα από πολλές μελέτες. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι αποφεύγουμε να φάμε πρωινό και καταλήγουμε μετά τις 11.00 το πρωί να αναζητούμε κάτι για να χορτάσουμε. Έτσι, η καθιέρωση του πρωινού γεύματος είναι επένδυση για μια καλύτερη υγεία.

Θα ήθελα να σχεδιάζω τη σωστή μου διατροφή: Δεν αφήνω τη διατροφή μου στην τύχη. Προγραμματίζω τα ψώνια μου με βάση αυτά που πρόκειται να μαγειρέψω και να καταναλώσω μέσα στην εβδομάδα και προμηθεύομαι έγκαιρα τις σωστές πρώτες ύλες. Οργανώνω με κατάλληλα σκεύη την κουζίνα μου ώστε να μπορώ να σχεδιάζω σωστά τις μερίδες μου και να μεταφέρω σωστά και με ασφάλεια φαγητά και υγρά ώστε να ακολουθώ ένα πιο σωστό σχεδιασμό γευμάτων.

Θα ήθελα να παρακολουθώ ό, τι τρώω: Η συστηματική καταγραφή του φαγητού, με λεπτομέρειες που αφορούν τις ποσότητες υγρών και στερεών, τη συχνότητα των γευμάτων και κυρίως την ύπαρξη των ενδιάμεσων τσιμπολογημάτων είναι μία πολύ χρήσιμη διαδικασία. Μου δίνει μία άμεση εικόνα για το πόσο σωστά τρώω, πότε τρώω και κυρίως για τις υπερφαγικές τάσεις μου που μπορεί να με οδηγήσουν σε υψηλότερο βάρος.

Θα ήθελα να αποφεύγω την υπερφαγία: Τα μικρότερα πιάτα και σκεύη, οι μικρότερες μερίδες, ή οι πιο μικρές ποσότητες πρώτων υλών θέτουν τις βάσεις για να μειώσω τον όγκο φαγητού που θα καταναλώσω. Επίσης αποφεύγω να αγοράζω φαγητά και γλυκά που θα υπερκαταναλώσω και θα με επιβαρύνουν θερμιδικά, και όχι μόνο. Επίσης, αν έχω προγραμματίσει μια βραδινή έξοδο για φαγητό, φτιάχνω κάτι πιο εύκολο και ελαφρύ το μεσημέρι για να αποφύγω την βραδινή υπερφαγία.

ΠΗΓΗ:
http://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-healthy-eating-resolutions

Από το kalikardia.gr