/
1 View0

Το ρόδι στην «υπηρεσία» της καρδιάς

Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως είναι οι πολυφαινόλες και σχετίζεται με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

 

Η διατροφική αξία του ροδιού

Το ρόδι είναι ένα φρούτο που αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Ε, μεταλλικών στοιχείων  όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο και το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Το ρόδι επίσης αποτελεί πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Έχει λοιπόν υψηλή διατροφική αξία και για αυτό και το αποκαλούν “κόκκινο χρυσό”.

Αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, περιορίζει την οξείδωση της LDL και την αρτηριοσκλήρωση, ενώ έχει παράλληλα αντϊική και μυκοτοκτόνο δράση.

Ρόδι και καρδιαγγειακό σύστημα

Η υψηλή συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στο χυμό και στο φρούτο του ροδιού προσφέρει θωράκιση ενάντια στη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και ανθρώπους, έχουν δείξει ευεργετική δράση στον καλύτερο μεταβολισμό της χοληστερόλης (μέσα από τη μειωμένη οξείδωση της), στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, και κατ’ επέκταση στη μείωση της αθηρωμάτωσης των αγγείων, του εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επίσης έχει δειχθεί πως το ρόδι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της διαστολικής και της συστολικής, μέσα από τη δράση του καλίου που αυτό περιέχει. O χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε τανίνες, διαθέτει αντι-αθηροσκληρωτικές ιδιότητες, έχει αντιγηραντική δράση και ισχυρή αντι-οξειδωτική χαρακτηριστικά. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού του καφέ χυμό ροδιού έχει αποδειχθεί πως μπορεί να έχει σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα στη ποιότητα των αρτηριών κάθε ανθρώπου που μπορούν να συγκριθούν με καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών.

Συμπλήρωμα ροδιού και υγεία

Μελέτες με χορήγηση συμπληρώματος ροδιού σε πειραματόζωα, από ισπανούς επιστήμονες, έδειξε ότι θωρακίζει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, προσφέροντας μία πιο αποτελεσματική προστασία της καρδιάς και προστασία ενάντια σε εγκεφαλικά επεισόδια. Η δράση του φάνηκε να βοηθάει στην ελαστικότητα του ενδοθηλίου που παίζει ρόλο την σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ είναι γνωστό πως βλάβες στο ενδοθήλιο μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση και σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η  ημερήσια δόση του συμπληρώματος ροδιού φάνηκε να μειώνει σημαντικά τις καταστροφικές επιπτώσεις μίας επιβαρυντικής-πλούσιας κυρίως σε λιπαρά-διατροφής στον οργανισμό, μέσα από τη δράση των πολυφαινολών που περιέχονται στο ρόδι. Η λήψη του συμπληρώματος βρέθηκε, μέσα από αυτή τη μελέτη να επιβραδύνει τις ενδοθηλιακές δυσλειτουργίες, που σχετίζονται με αθηροσκλήρωση και των εγκεφαλικά.

Βιβλιογραφία

  1. Hassanpour Fard M, Ghule AE, Bodhankar SL, Dikshit M. Cardioprotective effect of whole fruit extract ofpomegranate on doxorubicin-induced toxicity in rat. Pharm Biol. 2011 Apr;49(4):377-82.
  1. He J, Zhou K, Qin G, Zhang S, Zhu B. A pomegranate heart. Quant Imaging Med Surg. 2012 Mar; 2(1):59-60.
  1. Lynn A, Hamadeh H, Leung WC, Russell JM, Barker ME. Effects ofpomegranate juice supplementation on pulse wave velocity and blood pressure in healthy young and middle-aged men and women. Plant Foods Hum Nutr. 2012 Sep;67(3):309-14.
  2. Stowe CB. The effects ofpomegranate juice consumption on blood pressure and cardiovascular health. Complement Ther Clin Pract. 2011 May;17(2):113-5.