/
2,190 Views0

Η σημασία της ενυδάτωσης το χειμώνα

Η επαρκής ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και κατά τη διάρκεια του χειμώνα για την καλύτερη καρδιαγγειακή και όχι μόνο υγεία. 

Η πρόσληψη υγρών και η ενυδάτωση είναι ασφαλώς μια διαδικασία πολύ πιο εύκολη τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν κάνει ζέστη. Εμείς όμως έχουμε αφήσει πλέον τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αρκετά πίσω και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αναρωτηθήκατε ποτέ αν οι ανάγκες ενυδάτωσης αλλάζουν κατά τους χειμερινούς μήνες;

Για τους άνδρες προτείνεται πρόσληψη υγρών ίση με 8-12 ποτήρια, άρα 2.5-3 λίτρα ενώ για τις γυναίκες 8-9 ποτήρια, δηλαδή 1,5-2,2 λίτρα. Το συνολικό ποσό των υγρών που παίρνουμε για μια μέρα είναι ένας συνδυασμός των ποτών που πίνουμε καθώς και τα τρόφιμα που τρώμε. Περίπου το 75-80% της πρόσληψης νερού σας θα πρέπει να προέρχεται από τα ποτά, ενώ το άλλο 15-20% προέρχεται από τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που συμβάλλουν επίσης στην έμμεση πρόσληψη νερού.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αυξήσετε την ημερήσια σας πρόσληψη νερού, ανεξάρτητα από την εποχή. Είναι σημαντικό για το σώμα σας να λειτουργεί σωστά και η επαρκής λήψη νερού βοηθά στο να μένετε ενυδατωμένοι, αλλά βοηθά επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων, ενώ η σωστή ενυδάτωση ενισχύει ακόμα το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μας προστατεύει από το να αρρωστήσουμε κατά τη διάρκεια της αιχμής περιόδου μιας επιδημικής γρίπης. Τέλος, η πρόσληψη νερού μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας και να μας βοηθάει να αισθανόμαστε χορτάτοι.

Οι ανάγκες ενυδάτωσης μας δεν αλλάζουν πολύ κατά τους χειμερινούς μήνες αφού ακόμα και στον κρύο καιρό το σώμα σας χάνει νερό με τον ίδιο τρόπο όπως και όταν ο καιρός είναι ζεστός, μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και της ούρησης. Είναι προφανές ότι τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές ιδρώνουμε περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα φοράμε λιγότερα ρούχα και διαθέτουμε επίσης κλιματισμό που μας δροσίζει ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες, που φορούμε συνήθως επιπλέον ρούχα και καθόμαστε σε θερμαινόμενα δωμάτια αυτό διατηρεί το σώμα μας λίγο πιο ζεστό όλη την ημέρα και τις ανάγκες μας για υγρά επίσης υψηλές.

Για εκείνους που γυμνάζονται έντονα, οι ανάγκες ενυδάτωσης αυξάνουν ακόμα περισσότερο. Μερικά χειμερινά σπορ όπως σκι και σνόουμπορντ είναι εξίσου έντονα όπως οι καλοκαιρινές δραστηριότητες και θα πρέπει να αυξάνετε την πρόσληψη των υγρών σας, εάν συμμετέχετε σε αυτά.

Τα σημάδια της αφυδάτωσης είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν και είναι καλό να γίνει όσο μπορείτε πιο γρήγορα ώστε να μην τους αφήσετε να μετατραπεί σε κάτι πιο σοβαρό. Το νερό, τα ζεστά ροφήματα και αφεψήματα, οι χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και οι σούπες αποτελούν ιδανικούς τρόπους για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας μέσα στο χειμώνα.