/
213 Views0

Τα μαύρα φασόλια, γνωστά για την διαθεσιμότητα και την προσιτή τιμή τους, προσφέρουν πολυάριθμα υγιεινά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς και του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες αλλά και κάλιο. Οι διαιτολόγοι Eliza Whitaker και η Cara Harbstreet τονίζουν τον ρόλο τους στη διαχείριση της χοληστερόλης και στην προώθηση του κορεσμού.

Η διαιτολόγος Courtney Pelitera προτείνει να ξεπλένουμε τα κονσερβοποιημένα φασόλια για να μειώσουμε το νάτριο και να μουλιάζουμε τα αποξηραμένα φασόλια για να διευκολύνετε την πέψη. Ανεφέρουν χαρακτηριστικά “Αν χρησιμοποιείτε ξερά φασόλια, μουλιάστε τα όλη τη νύχτα για να μειώσετε τα αποτελέσματα της τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτό θα βοηθήσει να μαλακώσουν οι ίνες, καθιστώντας τα φασόλια ευκολότερα στην πέψη”, λέει ο Pelitera. «Επίσης, η αύξηση της πρόσληψης νερού θα βοηθήσει με τα αέρια και το φούσκωμα καθώς εργάζεστε για να ενσωματώσετε περισσότερες φυτικές ίνες».

Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι επίσης χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής, η οποία θεωρείται κορυφαία δίαιτα. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Στο μοντέλο αυτό της διατροφής τα όσπρια έχουν κυρίαρχη θέση.

Τι είναι τα μαύρα φασόλια;

«Τα μαύρα φασόλια είναι όσπρια», εξηγεί η Eliza Whitaker, διαιτολόγος και σύμβουλος ιατρικής διατροφής στο Dietitian Insights. «Τα μαύρα φασόλια μεγαλώνουν σε ένα λοβό που συλλέγεται και ανοίγεται για να εκτεθούν τα μαύρα φασόλια, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή αποξηραμένα για αποθήκευση». Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με 15 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Τα μαύρα φασόλια δεν είναι μια πλήρης πρωτεΐνη , επειδή δεν περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Όταν όμως συνδυάζονται με ρύζι, παρέχουν μια εξαιρετικά νόστιμη και πλούσια μερίδα πλήρους πρωτεΐνης. Επίσης, η προσθήκη μαύρων φασολιών στη διατροφή είναι ένας εύκολος τρόπος για να σας βοηθήσει να λαμβάνουμε τα συνιστώμενα 25 έως 35 γραμμάρια φυτικών ινών που απαιτούνται καθημερινά.

mavra fasolia ygeia

Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να διατηρήσουμε υγιή πέψη και κανονικότητα στη λειτουργία του εντέρου επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε έναν συγκεκριμένο τύπο φυτικών ινών που ονομάζονται πρεβιοτικά και είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου. Τέλος, παρέχουν σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα το φυλλικό οξύ και τη θειαμίνη. Όλες οι βιταμίνες Β είναι βασικές για τον αποτελεσματικό ενεργειακό μεταβολισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων, αλλά η καθεμία έχει επίσης τα δικά της μοναδικά οφέλη ενώ συμβάλουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

 

ΠΗΓΗ: https://parade.com/health/are-black-beans-good-for-you-according-to-registered-dietitians