/
560 Views0

Μάθε παιδί μου να τρως

Απλές συμβουλές για να διδάξετε τα μωρά σας να δοκιμάζουν τα πάντα
Σύμφωνα με τους εδικούς, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε στην ενήλικη ζωή μας γεύσεις που δεν είχαμε δοκιμάσει όταν ήμασταν παιδιά. Ποια είναι, λοιπόν, η καλύτερη μέθοδος για να ευχαριστηθεί ένα παιδί μια πλούσια διατροφή ακόμη και στην «κρίσιμη καμπή» των δύο χρόνων κατά την οποία αρχίζει να μην του αρέσει τίποτε; Η εφημερίδα «Figaro» προτείνει έναν «οδικό χάρτη».

Λέγεται ότι το πιο σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη του ανθρώπου είναι τα πρώτα έξι χρόνια. Όπως, όμως, επισημαίνουν στη γαλλική εφημερίδα οι ειδικοί σε θέματα γεύσης και διατροφικών συνηθειών, το παιχνίδι παίζεται την πρώτη τριετία. Σε αυτή την περίοδο, πρέπει οι γονείς να ενεργοποιήσουν τη γεύση των μωρών τους.

Μαθαίνοντας τα λαχανικά
Για να γίνει οικεία η γεύση τους στα βρέφη, οι γονείς μπορούν από την ηλικία των 4-5 μηνών να προσθέτουν στο γάλα μια μικρή ποσότητα εκχυλίσματος από βρασμένα λαχανικά ή θυμάρι. Έτσι λοιπόν στους έξι μήνες, μπορείτε να προσθέσετε στο γάλα χυλό από λαχανικά. Το σημαντικό είναι ότι είτε πρόκειται για φρούτα είτε για λαχανικά, για κρέας ή για ψάρι, πρέπει να δίνετε πάντα ένα είδος τη φορά. Με αυτόν τον τρόπο, το βρέφος μαθαίνει να ξεχωρίζει τις γεύσεις. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος επιτρέπει να αντιληφθείτε πιο γρήγορα σε τι μπορεί να οφείλεται η ενδεχόμενη εμφάνιση αλλεργίας.

Συνδυάζοντας γεύσεις
Εάν στην ηλικία των εννέα μηνών το παιδί δεν δέχεται τα κομματάκια φρούτου και εξακολουθεί να ξετρελαίνεται για τη φρουτόκρεμα, προσθέστε λίγα κομματάκια σε αυτήν. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τον χυλό λαχανικών. Μη διστάζετε να ανακατέψετε γλυκά με αλμυρά: κοκκινογούλι με μήλο, κοτόπουλο με μπανάνα, βερίκοκο με φρέσκο κατσικίσιο τυρί.

Το σπιτικό φαγητό είναι θέμα οργάνωσης
Για τους εργαζόμενους γονείς, το καθημερινό μαγείρεμα δεν είναι αυτονόητο. Για να ανταποκριθείτε στις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας, προμηθευτείτε από το Σαββατοκύριακο τα προϊόντα που χρειάζεστε για όλη την εβδομάδα, ετοιμάστε το φαγητό και βάλτε το στην κατάψυξη. Προσοχή στις ποσότητες.

Δεν τους αρέσει τίποτε πλέον
Κοντά στην ηλικία των 2 ετών, το παιδί εισέρχεται στη γνωστή περίοδο της «αντίστασης». Είναι η ηλικία του «όχι» στα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού. Μπορεί να μη θέλει ακόμη και αυτό που λάτρευε τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Δεν χρειάζεται πανικός. Η όρεξή του για ό,τι έχει δοκιμάσει σε μικρότερη ηλικία θα ξαναέρθει. Θα χρειαστεί, βέβαια, να περιμένετε 3 έως 4 χρόνια. Περιμένοντας, λοιπόν, θα το δείτε να προτιμά τα ζυμαρικά και τις πατάτες. Η λύση βρίσκεται στις διαφορετικές γεύσεις με βάση αυτά τα λίγα που αγαπά. Επίσης, μη διστάσετε να παίρνετε μαζί το παιδί σας στη λαϊκή. Είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσει οικειότητα με τα λαχανικά και τα φρούτα. Η εμφάνιση έχει σημασία
Η μύηση του παιδιού στη γεύση περνάει πρώτα από το οπτικό του νεύρο. Μετά την ηλικία των έξι μηνών, ανακαλύπτει ό,τι το περιβάλλει. Ένα φαγητό με πολλά χρώματα (το καφέ δεν έχει πολύ επιτυχία), σερβιρισμένο σε ελκυστικό πιάτο κι ένα χρωματιστό κουτάλι, τραβά την προσοχή του και βοηθά στη διατροφή του. Ακόμη καλύτερα, εάν μπορεί να παρακολουθήσει την προετοιμασία του γεύματος. Αυτή η διαδικασία εξάπτει την περιέργειά του για το τελικό αποτέλεσμα.

Όχι στους συναισθηματικούς εκβιασμούς
Απαγορεύονται απειλές του τύπου «δεν θα φας γλυκό αν δεν τελειώσεις τα φασολάκια». Αποφύγετε επίσης τον γνωστό συναισθηματικό εκβιασμό «μια κουταλιά για τη μαμά, μια κουταλιά για τον μπαμπά». Το παιδί τρώει και ανακαλύπτει νέες γεύσεις για τον εαυτό του, όχι για να ευχαριστήσει τους γονείς του. Γι΄ αυτό μην επιμένετε όταν δεν θέλει ένα φαγητό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να του το προσφέρετε έπειτα από μερικές ημέρες, ενδεχομένως με διαφορετικό τρόπο.

 

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ