/
1 View0
 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η κατανάλωση ορισμένων φρούτων πλούσιων σε φλαβονοειδή και κυρίως σε ανθοκυάνες, όπως τα μπλε μούρα (blueberries) και τα μήλα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Τα φλαβονοειδή είναι πολυφαινόλες και έχουν βρεθεί να είναι ευεργετικά για την υγεία μας.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης, πάνω από 200000 άνδρες και γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια, συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην αρχή της μελέτης κανείς δεν είχε διαβήτη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης όμως περίπου 12600 άτομα εμφάνισαν διαβήτη.
Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μπλε μούρα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν, ενώ οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 5 ή περισσότερα μήλα την εβδομάδα είχαν επίσης 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν μήλα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ευεργετική επίδραση των μπλε μούρων και των μήλων στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε συγκεκριμένα φλαβονοειδή.
Η μελέτη θα εμφανιστεί στο τεύχος Απριλίου του American Journal of Clinical Nutrition..
 
Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and womenWedick NM, Pan A, Cassidy A, Rimm EB, Sampson L, Rosner B, Willett W, Hu FB, Sun Q, van Dam RMAmerican Journal of Clinical Nutrition 2012 Apr;95(4):925-33..
Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου