/
915 Views0
Στις 21-25 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε, στο Σικάγο των Η.Π.Α., το 73ο Αμερικάνικο Διαβητολογικό Συνέδριο, όπου πλήθος επιστημόνων που ασχολούνται με το Σακχαρώδη Διαβήτη, παρακολούθησαν ομιλίες, κλινικά φροντιστήρια και συμπόσια με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πρόληψη, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και την εκπαίδευση σχετικά με το διαβήτη. Παράλληλα με τα πολύ ενδιαφέροντα ιατρικά δεδομένα για τα νέα φάρμακα και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις της νόσου, υπήρξαν και πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που αφορούσαν τη διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής των ατόμων με ΣΔ.
Ορισμένα από τα διατροφικά θέματα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο του ADA είναι τα παρακάτω:
 
Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μεγάλης τυχαιοποιημένης μελέτης Look AHEAD (Action for Health in Diabetes), που αποτέλεσε ένα μακροπρόθεσμο εντατικό πρόγραμμα παρέμβασης στον τρόπο ζωής, για τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, και επικεντρώθηκε στην απώλεια βάρους τους. Η μελέτη έδειξε πως μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, τις μικροαγγειακές επιπλοκές, να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και να οδηγήσει σε μειωμένες ιατρικές δαπάνες, μειώνοντας την ανάγκη για νοσηλεία, τη φροντίδα στα εξωτερικά ιατρεία και τα φάρμακα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 73ο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη. Επίσης οδήγησε σε απώλεια βάρους υψηλότερη και από το αναμενόμενο.
Ωστόσο, αν και φάνηκε να έχει τόσα θετικά αποτελέσματα, παρόλα αυτά η εντατική παρέμβαση στον τρόπο ζωής δε φάνηκε σύμφωνα με την AHEAD να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με μια ομάδα ελέγχου, στην οποία δόθηκε υποστήριξη και εκπαίδευση για το διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, που πραγματοποιήθηκε σε 16 κέντρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες με περισσότερους από 5.000 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, ηλικίας 45-76 ετών που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2.
Αν και αρχικά οι συμμετέχοντες στην ομάδα εντατικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής έχασε 8,6 % του σωματικού βάρους και να διατηρήσουν μια απώλεια 6 % του σωματικού βάρους στο τέλος της παρέμβασης, η οποία ήταν καλύτερη από ό, τι οι ερευνητές ανέμεναν, στη εντατική ομάδα του τρόπου ζωής δεν μειώθηκε ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νοσηρότητας ή θνησιμότητα, ή τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης (της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης), σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε την υποστήριξη του διαβήτη και της εκπαίδευσης. Η ομάδα που είχε την υποστήριξη και την εκπαίδευση έχασε 0.7% αρχικά και 3,5% στο τέλος της παρέμβασης.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να χάσουν βάρος και να το κρατήσουν μακριά, με πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο Grifin P. Rodgers, MD, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη. “Ενισχύει επίσης τη σύσταση ότι τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να χάσουν βάρος, για να βελτιώσουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας τους και την υγεία τους.”
 
Επίσης υπήρξαν παρουσιάσεις σχετικά με τις γλυκαντικές ύλες όπου επισημάνθηκε η συσχέτιση της κατανάλωσης ροφημάτων με φρουκτόζη με την εμφάνιση υπερτριγλεριδαιμίας, διαβήτη, λιπώδους διήθησης αλλά και αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου (σε περιπτώσεις όμως όπου ένα ποσοστό 20-25% της προσλαμβανόμενης ενέργειας προέρχεται από την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων. Παράλληλα, επισημάνθηκε πως ο τρόπος χρήσης των υποθερμιδικών γλυκαντικών υλών είναι αυτός που καθορίζει το αν θα συμβάλλουν στη ρύθμιση ή όχι του σωματικού βάρους. Τέλος υπήρξαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που αφορούσαν τη μέτρηση υδατανθράκων αλλά και την ανάγκη της κάλυψης ή όχι των λιπών και των πρωτεϊνών της τροφής, καθώς και η παρουσίαση ενός νέου όρου, αυτού του Food Insulin Index, από μια ερευνητική ομάδα από το Sydney. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο FII θεωρείται πως μπορεί να προσδιορίσει καλύτερα τη γλυκαιμική αντίδραση μιας τροφής, και αφορά τόσο τροφές με υδατάνθρακες όσο και τροφές με πρωτεΐνες και λίπη.  

Δημοσιεύτηκε στο protothema.gr