/
1 View0

Η εκπομπή είχε θέμα: «Κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη» και ο δικός μου ρόλος ήταν να αποσαφηνίσω το πώς αντιμετωπίζονται διαιτολογικά. Στην εκπομπή μίλησαν επίσης ο γαστρεντερολόγος κος Βιάζης από τον Ευαγγελισμό και η Ελπίδα που έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη από την παιδική της ηλικία.

Αναφέραμε ότι η κοιλιοκάκη είναι μία από τις πιο κοινές αυτοάνοσες ασθένειες, με την αυτοάνοση απόκριση να λαμβάνει χώρα στο έντερο. Όπως γνωρίζουμε αυτό ενεργοποιείται από τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκουμε στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η κοιλιοκάκη αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τη γαστρεντερική οδό (κυρίως το λεπτό έντερο και τη νήστιδα) και έχει ως αποτέλεσμα την ατροφία της απορροφητικής ικανότητας και την επακόλουθη δυσαπορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Αναπτύσσεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα (10-40% του γενικού πληθυσμού) και προκαλείται από την κατάποση της γλουτένης. Οι θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, των λιπών, των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών, δεν μπορούν πλέον να απορροφηθούν και αυτό οδηγεί σε υποσιτισμό και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην παρουσίαση μου αναφέρθηκαν πια τρόφιμα και ποια ποτά είναι τα επικίνδυνα αλλά και πια μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από τα άτομα με διαγνωσμένη κοιλιοκάκη, απάντησα στο ερώτημα για την πιθανή αποτελεσματικότητα της δίαιτας «χωρίς γλουτένη» για τους μη πάσχοντες για την απώλεια βάρους και τονίσαμε τη μεγάλη σημασία της επιμόλυνσης κατά την Παρασκευή των γευμάτων αλλά κυρίως όταν τρώνε εκτός σπιτιού και το πώς μπορούν οι πάσχοντες να «προφυλάσσουν» τον οργανισμό τους από αυτή.

Τέλος, σχολίασα ένα γλυκό που παρασκεύασε ο σεφ Γιάννης Αποστολάκης όπου προσπάθησα να κάνω σαφές ότι είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες και να ψάχνουμε την ειδική επισήμανση «χωρίς γλουτένη» ώστε να αποφύγουμε την έμμεση κατανάλωση γλουτένης.

Δείτε το σχετικό βίντεο: