ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Απώλεια βάρους: Η ενυδάτωση «παίζει» σημαντικό ρόλο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 
Το νερό αποτελεί το κύριο συστατικό του σώματος (50% έως 75% του ολικού βάρους) και συναντάται κυρίως στο εσωτερικό περιβάλλον των κυττάρων (ενδοκυττάρια) ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται στο εξωκυττάριο υγρό. To νερό συμμετέχει στις κυριότερες λειτουργιές του οργανισμού καθώς ρυθμίζει τη θερμοκρασία, λιπαίνει τις αρθρώσεις, προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα. Το νερό έχει επιπλέον μια σημαντική ιδιότητα καθώς λειτουργεί ως διαλύτης σε βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στα κύτταρα και το αίμα. Ο οργανισμός αρχικά καταναλώνει και στη συνέχεια παράγει νερό κατά την διαδικασία του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και του λίπους.
Από τη μελέτη του Αmerican Journal of Physiology, φαίνεται πως η επαρκής ενυδάτωση ενισχύει τον κυτταρικό μεταβολισμό και κατ΄ επέκταση επιδρά στον τρόπο που καταβολίζεται το λίπος του σώματος. Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε φάνηκε πως ο μεταβολικός ρυθμός μεταξύ των εθελοντών που συμμετείχαν στην έρευνα αυξήθηκε κατά 30% ύστερα από την κατανάλωση ½ λίτρου νερού. Συνεπώς, η κατανάλωση υγρών και ειδικότερα του νερού μπορεί να επιταχύνει τις καύσεις του οργανισμού με τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς: Ένα κύτταρο καλά ενυδατωμένο πραγματοποιεί όλες τις λειτουργίες του πιο αποδοτικά. Ο όγκος του αίματος αυξάνει και έτσι οι θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο μεταφέρονται ευκολότερα στους ιστούς και τα διάφορα όργανα.

Επίσης το νερό δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Η κατανάλωση νερού αυξάνει τη θερμογέννεση και αυτό συνεπάγεται περισσότερες καύσεις. Με άλλα λόγια, διεγείρεται ο μεταβολισμός καθώς καταναλώνεται οξυγόνο και απελευθερώνεται θερμότητα σε κυτταρικό επίπεδο.
 
www.zougla.gr

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κετογονική διατροφή: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο δημοφιλή δίαιτα 19
Ιαν

Κετογονική διατροφή: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο δημοφιλή δίαιτα

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια μεταβολική κατάσταση που επηρεάζει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ένα... περισσότερα...
Η πρόσθετη φρουκτόζη βλάπτει σοβαρά την υγεία 07
Μαρ

Η πρόσθετη φρουκτόζη βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ένα φυσικό γλυκαντικό που προστίθεται σε χυμούς, αναψυκτικά, μπισκότα, κέικ και παγωτά μπορεί να υπονομεύει... περισσότερα...
Μία πίτσα αρκεί για να αρχίσει να συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι 25
Ιαν

Μία πίτσα αρκεί για να αρχίσει να συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι

Η κατανάλωση ενός γεύματος πλουσίου σε λιπαρά είναι αρκετή για να αρχίσουν οι μεταβολικές διεργασίες... περισσότερα...
Χριστουγεννιάτικα επιδόρπια για άτομα με διαβήτη 22
Δεκ

Χριστουγεννιάτικα επιδόρπια για άτομα με διαβήτη

Γράφει o Χάρης Δημοσθενόπουλος,M MedSci. SRD Κλινικός Διαιτολόγος - Βιολόγος Τα γλυκά αποτελούν... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα