/
1 View0

Τομάτες αντιοξειδωτικές. Το επιβεβαιώνει το Ινστιτούτο της Μοριακής Βιολογίας, (ΙΒΜCP) της Βαλένσια, Ισπανίας, δηλαδή ότι η τομάτα περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, άγνωστο έως σήμερα. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα στοιχείο 14 φορές πιο ισχυρό από τη ρεσβερατρόλη (φυσική ένωση στη φλούδα σταφυλιών κυρίως κόκκινων, στα μούρα, στο κόκκινο κρασί, με αντικαρκινική, αντιβιοτική και αντιοξειδωτική δράση), 4,5 φορές από τη βιταμίνη Ε και 10 φορές από τη βιταμίνη C.  Η ανακάλυψη προήλθε από παρατηρήσεις και μελέτες σε φυτά και αντιδράσεις τους σε διάφορες ασθένειες. Μετά την ανακάλυψη οι ερευνητές κατοχύρωσαν τη διαδικασία απομόνωσης, εξαγωγής και σύνθεσης της ουσίας.

Η εμπορική εκμετάλλευση της ουσίας θα ξεκινήσει σύντομα και σύμφωνα με την Environmental & Experimental Botany, οι εφαρμογές θα είναι πολλαπλές και σε διαφορετικά πεδία, από τη χημική βιομηχανία, τη φαρμακευτική, των τροφίμων, των καλλυντικών. Πρόκειται για ένα στοιχείο με ευεργετικά αποτελέσματα στον άνθρωπο (καρδιοπάθειες, καρκίνους), στα τρόφιμα (συντήρηση), καλλυντικά (αντιγήρανση), χημική βιομηχανία κά.

Πηγή: ENGENE newsletter, www.engene.gr