/
673 Views0

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Δημοσίευση: 2-11-2010

Τέσσερις στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και έξι στα δέκα άτομα που ζουν στα γηροκομεία πάσχουν από κακή θρέψη, αναφέρουν δύο ευρωπαϊκοί οργανισμοί διατροφής και υγείας.

Η διατροφή, όμως, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση του ασθενούς και έχει άμεση σχέση με τη διάρκεια της νοσηλείας και την εξέλιξη και την έκβαση της πάθησης αλλά και της υγείας του.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Διατροφικής Υγείας (ENHA) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού (ESCNM), η κακή θρέψη πλήττει παγκοσμίως ποσοστό έως 15% των ασθενών γενικά, 40% των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο και 60% των ατόμων που ζουν στα γηροκομεία.

Το επακόλουθο είναι να επιβραδύνεται η ανάρρωση των ασθενών, να παρατείνεται η νοσηλεία τους και να παρουσιάζουν περισσότερες επιπλοκές. Επιπλέον, η κακή θρέψη αυξάνει τη θνησιμότητα σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις (λ.χ. καρδιοχειρουργικές, επεμβάσεις αντικατάστασης ισχίων ή γονάτων) και οι πάσχοντες από καρκίνο.

Αυτά αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Λαϊκό», στην Αθήνα, με αφορμή την Nutrition Day 2010.

Η Nutrition Day είναι μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε πολλές χώρες και από το 2009 εφαρμόζεται και στην Ελλάδα (πέρσι πιλοτικά ξεκίνησε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σε τρεις κλινικές, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να διαπιστωθεί με συγκεκριμένα στοιχεία η κακή θρέψη των νοσηλευομένων ασθενών, ώστε να ληφθούν σε κάθε χώρα αλλά και συνολικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υποθρεψίας και της δυσθρεψίας.

Η υποθρεψία είναι η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. Οδηγεί στη σταδιακή απώλεια βάρους και μπορεί να οφείλεται στην ελλιπή απορροφητική ικανότητα του λεπτού εντέρου, στις αυξημένες απώλειες θρεπτικών συστατικών, αλλά και στις αυξημένες ενεργειακές (θερμιδικές) απαιτήσεις του ασθενούς, που με τη σειρά τους μπορεί να έχουν διάφορα αίτια (όπως διάφορες διαταραχές του μεταβολισμού που παρατηρούνται σε πάσχοντες από ορισμένες μορφές καρκίνου).

Όπως εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος, οι βασικότερες αιτίες για τις οποίες δεν παρέχεται ορθή σίτιση στους νοσηλευόμενους ασθενείς, με συνέπεια την δυσθρεψία τους, είναι:

  1. Ο μειωμένος αριθμός κλινικών διαιτολόγων στα νοσοκομεία
  2. Οι κακές συνθήκες παρασκευής φαγητού και το ανειδίκευτο προσωπικό εστίασης
  3. Η μειωμένη δαπάνη για προϊόντα εντερικής σίτισης μέσω των νοσοκομειακών φαρμακείων και η έξαρση χορήγησης των λεγόμενων «περαστών» τροφών (στον τομέα αυτό απαιτείται η απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης και χορήγησης των ειδικών αυτών σκευασμάτων διατροφής από τα ασφαλιστικά ταμεία έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη θεραπεία του των ασθενών).

Στο πλαίσιο της εφετινής Nutrition Day, την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ένα πρωτόκολλο που έχει ως στόχο να παρακολουθηθούν επί ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε επιλεγμένες κλινικές ως προς το επίπεδο θρέψης τους μέσα στο νοσοκομείο.

Με τον τρόπο αυτό, θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά στοιχεία για την ύπαρξη, αλλά κυρίως για την έκταση του φαινομένου της ενδονοσοκομειακής κακής θρέψης, ούτως ώστε να ληφθούν μέτρα που θα την περιορίσουν.