/
1 View0
Πόσες θερμίδες καταναλώνουμε;
Του Χάρης Δημοσθενόπουλου MMedSci.SRD
Κλινικού Διαιτολόγου-Βιολόγου
www.dimosthenopoulos.gr
 
Tο πόσες θερμίδες «καίμε» εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η σύσταση σώματος αλλά ασφαλώς και από το επίπεδο της σωματικής μας δραστηριότητας. Έτσι, κάθε καθημερινή δραστηριότητα, εκτός από την οργανωμένη άσκηση και τη γυμναστική, έχει ένα συγκεκριμένο θερμιδικό κόστος και συνοδεύεται από μία μικρή, μέτρια ή υψηλή ενεργειακή δαπάνη. Συνήθως βέβαια, οι δραστηριότητες αυτές, αν και μας κουράζουν και μας δίνουν την αίσθηση της «άσκησης» δεν καταφέρνουν να συμβάλλουν στην κατανάλωση υψηλού ποσού ενέργειας και για αυτό και δεν παίζουν, συνήθως, καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους, ούτε εξισορροπούν ικανοποιητικά την όποια υψηλή ενεργειακή πρόσληψη μέσω διατροφής. Για αυτό και δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι ή εύκολη δικαιολογία για να έχουμε μια πιο ελεύθερη διατροφή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως τόσο οι δραστηριότητες παράλληλα με συγκεκριμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, όσο και στα πλαίσια εργασιών της καθημερινότητας ή ακόμα και απασχόλησης στα πλαίσια κάποιου χόμπυ ότι δεν μπορούν να συμβάλλουν σε μικρό βαθμό στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση, που θα οδηγήσει στην επιθυμητή απώλεια βάρους.
Έτσι, πέρα από τη δίαιτα, το γυμναστήριο, το καθημερινό περπάτημα, αλλά και τις όποιες αθλητικές δραστηριότητες υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κάψουμε θερμίδες.
Υπάρχουν λοιπόν κάποια επαγγέλματα, που τόσο η φύση τους όσο και το γεγονός ότι είναι πιο χειρονακτικά ή εμπεριέχουν περισσότερη δραστηριότητα μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια θερμίδων. Τέτοιες επαγγελματικές δραστηριότητες, που μπορεί να μας βοηθήσουν να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες είναι οι παρακάτω:
1 ώρα εργασίας στις παρακάτω επαγγελματικές δραστηριότητες
Ενώ με 1 ώρα δουλειά γραφείου «καίμε» μόλις περίπου 55 θερμίδες  ένας οικοδόμος καίει πάνω από 300-350 θερμίδες, ο πυροσβέστης 400, ο τροχονόμος σε υπηρεσία περίπου 75, ο υδραυλικός 130-150, ο αρτοποιός τουλάχιστον 145, ο χειριστής μηχανήματος περίπου 100, ο ελαιοχρωματιστής περίπου 150, ο επιπλοποιός περίπου 130.
Ταυτόχρονα, ακόμα και να η δουλειά μας δεν απαιτεί πολλή δραστηριότητα, μπορούμε με άλλες αθλητικές ασχολίες και χόμπυ να προσθέσουμε καύσεις και να ανεβάσουμε τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας. Κάποιες τέτοιες δραστηριότητες είναι και οι παρακάτω:
Κηπουρική: Την ώρα που ποτίζουμε, κλαδεύουμε και περιποιηούμαστε τα φυτά, καίμε  περίπου 130-140 θερμίδες, ενώ αν ασχοληθούμε με κουβάλημα χώματος ή αλλαγή σε γλάστρες ακόμα περισσότερο.
Τένις: Εξαιρετική αεροβική άσκηση που γυμνάζει και το κάτω μέρος του σώματος, όσο και τους μύες των χεριών σου καίγοντας περίπου 270 θερμίδες
Ποδηλασία: Έχει γίνει μία «μόδα» που όχι μόνο συμβάλλει στην ανέξοδη μεταφορά μας αλλά ταυτόχρονα γυμνάζει το σώμα και καίει περισσότερες θερμίδες, σε σχέση με το περπάτημα, με κατανάλωση περίπου 200 θερμίδων, που σαφώς ανεβαίνει ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της διαδρομής.
Κολύμβηση: Ίσως η καλύτερη επιλογή για άτομα κυρίως με μυοσκελετικά προβλήματα αφού αποτελεί μία αντικραδασμική άσκηση, ιδανική για όλες τις ηλικίες. Είναι είδος αεροβικής άσκησης με την οποία καίμε περίπου 200 θερμίδες
Beach Volley: Αν θέλουμε να κάψουμε πραγματικά πολλές θερμίδες, με ένα αυχάριστο και ομαδικό τρόπο ιδανική λύση είναι το μπιτς βόλεϊ.Γυμνάζει πόδια και χέρια, αλλά και όλο το σώμα. Το κύριο όφελος είναι η υψηλή καύση λίπους και η γράμμωση του σώματος.Καίμε πάνω από 280 θερμίδες.
Τέλος, ακόμα και κάποιες καθημερινές δραστηριότητες είναι ικανές να κάψουν, κάποιες πολύ λίγες όμως θερμίδες, όπως:
·         Το βούρτσισμα των δοντιών (2 λεπτά) 4 θερμίδες
·         Ύπνος (7 ώρες) 382 θερμίδες
·         Ανέβασμα σκάλας (3 λεπτά) 15 θερμίδες
·         Διάβασμα (20 λεπτά) 20 θερμίδες
·         Πλύσιμο πιάτων (15 λεπτά) 33 θερμίδες
·         Οδήγηση (30 λεπτά) 62 θερμίδες
·         Σιδέρωμα (30 λεπτά) 66 θερμίδες
·         Σφουγγάρισμα (20 λεπτά) 66 θερμίδες
·         Μαγειρική (45 λεπτά) 117 θερμίδες
·         Δουλειές του σπιτιού (30 λεπτά) 140 θερμίδες