ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Με ποιον τρόπο προστατεύει το ελαιόλαδο την καρδιά;

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ

Το σήμα-κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, μπορεί να μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια, «καθαρίζοντας» τις αρτηρίες από τα λιπώδη ιζήματα και βελτιώνοντας  τη ροή του αίματος, αναφέρουν Ισπανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 296 ηλικιωμένους που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ελαιόλαδο σχετίζεται με καλύτερη λειτουργικότητα της HDL ή «καλής» χοληστερόλης.


Η HDL είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης από τα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, όπου συσσωρεύεται οδηγώντας στο σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας.

«Ξέρουμε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως στεφανιαίας νόσου, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε με ποιον ακριβώς μηχανισμό», έγραψε ο δρ Ντάνιελ Ρέιντερ, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, σε ένα σχόλιό του που συνοδεύει τη νέα μελέτη.

«Το πιθανότερο είναι πως υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι και η παρούσα μελέτη υποδηλώνει ότι ένας δυνητικός μηχανισμός είναι η βελτίωση της λειτουργίας της HDL».

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες από φρούτα, όσπρια, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, και οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν οι ουσίες αυτές ενώνονται με κάποιον τρόπο με τα μόρια της HDL, προστατεύοντάς τα και επιτρέποντάς τους να επιτελούν πιο αποτελεσματικά τις βιολογικές λειτουργίες τους.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Circulation, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), χώρισαν τους εθελοντές της μελέτης τους σε τρεις ομάδες, κάθε μία εκ των οποίων ακολούθησε ένα διαφορετικό, υγιεινό διαιτολόγιο.

Η πρώτη ομάδα ακολούθησε την μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με 1 λίτρο αγνό παρθένο ελαιόλαδο την εβδομάδα, η δεύτερη την μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με 30 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα και η τρίτη μία κλασική διατροφή λίγων λιπαρών.

Οι εθελοντές, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία τα 66 έτη, ακολούθησαν τα διαιτολόγια αυτά επί έναν χρόνο.

Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, μόνο όσοι ακολουθούσαν την λίγων λιπαρών διατροφή παρουσίασαν μείωση των επιπέδων της LDL και της ολικής χοληστερόλης στο αίμα τους.

Όσοι ακολουθούσαν τα μεσογειακά διαιτολόγια δεν αποκόμισαν αυτό το όφελος, αλλά σε όσους έτρωγαν άφθονο ελαιόλαδο η «καλή» χοληστερόλη (HDL) ήταν πιο αποδοτική στην απομάκρυνση της LDL από τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Και οι δύο αυτές επιδράσεις είναι ωφέλιμες για την καρδιά, αφού μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως στενώσεων και εμφράγματος.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι, εκτόςαπό την χαμηλή LDL και τα χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης, πρέπει να έχει κανείς και επαρκή HDL η οποία θα λειτουργεί αποδοτικά, για να προστατευθεί από την καρδιοπάθεια, λένε οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Del Mar στη Βαρκελώνη.


http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=26362&la=1
Πηγή : Web Only-tanea.gr

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ

Τα 10 top τρόφιμα που προστατεύουν την καρδιά μας 01
Οκτ

Τα 10 top τρόφιμα που προστατεύουν την καρδιά μας

Παρουσιάζουμε τα δέκα τρόφιμα που θεωρούνται προστατευτικά για τη λειτουργία της καρδιάς μας. Μήλα Τα... περισσότερα...
Μπορεί η σωματική άσκηση να καταπολεμήσει την υπέρταση όσο και τα φάρμακα; 19
Δεκ

Μπορεί η σωματική άσκηση να καταπολεμήσει την υπέρταση όσο και τα φάρμακα;

H σωματική άσκηση μπορεί να έχει σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα αντι-υπερτασικά φάρμακα για... περισσότερα...
Διατροφή: Έξυπνες αντικαταστάσεις για να κάνετε πιο υγιεινό το φαγητό σας 13
Δεκ

Διατροφή: Έξυπνες αντικαταστάσεις για να κάνετε πιο υγιεινό το φαγητό σας

Με μερικές έξυπνες αντικαταστάσεις μπορείτε να απολαμβάνετε τα φαγητά που σας αρέσουν, δίχως να τρώτε... περισσότερα...
11+1 «συνταγές» που μειώνουν τη χοληστερίνη 29
Νοέ

11+1 «συνταγές» που μειώνουν τη χοληστερίνη

Φρούτα, λαχανικά και όσπρια συμβάλλουν στην απομάκρυνση του κινδύνου καρδιαγγειακών επιπλοκών Τα πιάτα... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα