ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Το αβγό ως πηγή ευεργετικών φωσφολιπιδίων

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι ευεργετικές επιδράσεις των διαιτητικών φωσφολιπιδίων
Από τις αρχές του 1900, πολλές έρευνες και δημοσιευμένες μελέτες έχουν παρουσιάσει τις ευεργετικές επιδράσεις των διαιτητικών φωσφολιπιδίων (PLs) σε σχέση με διάφορες ασθένειες και συμπτώματα όπως π.χ. τη στεφανιαία νόσο, την ανάπτυξη φλεγμονής ή μορφών καρκίνου.
Τα φωσφολιπίδια είναι οργανικές ενώσεις που αποτελούν τις βασικές κατηγορίες των λιπιδίων. Τα φωσφολιπίδια αποτελούν το δομικό υλικό της κυτταρικής ή πλασματικής μεμβράνης των οποίων η χημική συμπεριφορά τους παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των κυττάρων. Τα φωσφολιπίδια επίσης είναι λίπη του εγκεφάλου, τα οποία δημιουργούν τη μυελίνη, το μονωτικό στρώμα των νεύρων. Προσφέρουν μία διαρκή προστασία της μνήμης μας από την εξασθένιση που οφείλεται στη μεγάλη ηλικία και στην πρόληψη της νόσου Altzheimer. Κυριότερο και πιο γνωστό φωσφολιπίδιο είναι η λεκιθίνη.
Από την πλειοψηφία των μελετών έγινε φανερό ότι τα διατροφικά φωσφολιπίδια έχουν μια θετική επίδραση σε πολλές ασθένειες, προφανώς χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Επιπλέον, φάνηκε ότι μπορούν να μειώσουν τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων.
Αμφότερα τα αποτελέσματα μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από το γεγονός ότι τα φωσφολιπίδια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην παροχή υπολειμμάτων λιπαρών οξέων (FA) για ενσωμάτωση μέσα στις μεμβράνες των κυττάρων που εμπλέκονται σε διάφορες ασθένειες, π.χ. του ανοσοποιητικού ή καρκινικά κύτταρα.
Η αλλαγμένη σύνθεση των μεμβρανών είναι πιθανόν να έχει επιπτώσεις στη δραστικότητα πρωτεϊνών της μεμβράνης (π.χ. υποδοχείς) επηρεάζοντας την μικροδομή των μεμβρανών και, ως εκ τούτου, τα χαρακτηριστικά της κυτταρικής μεμβράνης, είτε επηρεάζοντας τη βιοσύνθεση των λιπιδίων.

Τα φωσφολιπίδια του αβγού και η καρδιαγγειακή υγεία.

Τα αβγά είναι ένα τρόφιμο, που όσο και αν το αποφεύγαμε για να προστατέψουμε την καρδιά μας και την ομαλή λειτουργία της, τόσο τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται χρήσιμο και ευεργετικό. Η μείωση της κατανάλωσης των αβγών τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με τη δραματική μείωση στη πρόσληψη φωσφολιπιδίων.

Τα αβγά αποτελούν την κυριότερη πηγή φωσφολιπιδίων (PL) στη Δυτική διατροφή. Τα διαιτητικά φωσφολιπίδια του αυγού έχουν αναδειχθεί ως μια πιθανή πηγή βιοδραστικών λιπιδίων που μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις σε διαδικασίες που σχετίζονται με μειωμένη φλεγμονή, το μεταβολισμό της χοληστερόλης και των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL). Σύμφωνα με προ-κλινικές μελέτες, δύο ουσίες του αυγού, αυτής της κατηγορίας, που ονομάζονται φωσφατιδυλοχολίνη (PC) και σφιγγομυελίνη φαίνεται να ρυθμίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και την έξαρση της φλεγμονής.
Σε κλινικές μελέτες, η πρόσληψη φωσφολιπιδίων του αβγού συνδέονται με ευεργετικές μεταβολές των βιοχημικών δεικτών που σχετίζονται με την HDL και κατά συνέπεια με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο (CVD). Περισσότερη έρευνα όμως είναι αναγκαία για να εξετάσει τις πιθανές αντιδράσεις με χρόνια λήψη αβγού σε διαφορετικούς πληθυσμούς, όπως οι διαβητικοί.

 

ΠΗΓΗ: Blesso CN. Egg Phospholipids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2015 Apr 13;7(4):2731-2747.

 

http://www.kalikardia.gr/to-avgo-os-pigi-euergetikon-phospholipidion/

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ο Ρόλος των Διατροφοφαρμάκων στην Καρδιά 09
Αυγ

Ο Ρόλος των Διατροφοφαρμάκων στην Καρδιά

Ο Ρόλος των Διατροφοφαρμάκων στην Καρδιά Του Χάρη Δημοσθενόπουλου Για πολλά από τα διατροφοφάρμακα... περισσότερα...
Πόσο μας παχαίνει το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ 03
Ιούν

Πόσο μας παχαίνει το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ

Οι άνδρες και οι γυναίκες που τρώνε αργά το βραδινό τους, έχουν κατά μέσον όρο 5 εκατοστά μεγαλύτερη... περισσότερα...
Πες μου πόσων χρονών είσαι να σου πω τι να τρως 27
Ιουλ

Πες μου πόσων χρονών είσαι να σου πω τι να τρως

Στα διαφορετικά στάδια της ζωής μας -που αλλάζουν χονδρικά κάθε φορά που αλλάζουμε δεκαετία- το σώμα... περισσότερα...
9 συμβουλές για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση (Από ΤΑ ΝΕΑ) 24
Ιουλ

9 συμβουλές για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση (Από ΤΑ ΝΕΑ)

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) προειδοποίησε ότι η κατανάλωση... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα