ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Οδηγίες του FSA για αμυλούχα τρόφιμα και πατάτες»

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το ψωμί, οι πατάτες και όλα τα αμυλούχα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου πάρουν ένα ανοικτό χρυσαφένιο χρώμα και όχι έως ότου γίνουν καφέ ή μαύρα, συνιστά ο οργανισμός τροφίμων της Βρετανίας.

Σε ενημερωτική εκστρατεία που άρχισε σήμερα, η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) εξηγεί πως όταν τα αμυλούχα τρόφιμα ψήνονται ή τηγανίζονται πάρα πολύ, παράγεται μία ουσία η οποία ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο.

Η ουσία είναι το ακρυλαμίδιο το οποίο αποτελεί υποπροϊόν του μαγειρέματος και παράγεται επίσης κατά την βιομηχανική επεξεργασία αυτών των τροφίμων σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου. Αντιθέτως, δεν παράγεται κατά το βράσιμο ούτε όταν απουσιάζει η θερμική επεξεργασία.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο αλλά και οι μεταβολίτες του βλάπτουν το DNA και προκαλούν καρκίνο, αλλά ανάλογα ευρήματα σε ανθρώπους προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Η FSA, όμως, υιοθετεί την ρήση «φύλαγε τα ρούχα σου για να ‘χεις τα μισά» και έτσι συνιστά να αποφεύγουμε να ψήνουμε και να τηγανίζουμε υπερβολικά πολύ τα τρόφιμα.

Στην εκστρατεία της, που τιτλοφορείται «Go for Gold», η FSA συνιστά επίσης να μην φυλάμε τις ωμές πατάτες στο ψυγείο, διότι τα επίπεδα σακχάρων που εκ φύσεως περιέχουν αυξάνονται στις χαμηλές θερμοκρασίες και ενδέχεται να οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή ακρυλαμιδίου όταν τις μαγειρέψουμε.

Ο καλύτερος χώρος φύλαξης για τις πατάτες είναι ένα σκιερό και δροσερό μέρος στην κουζίνα, που θα έχει θερμοκρασία πάνω από 6 βαθμούς Κελσίου, λέει.

Απαραίτητο είναι ακόμα να μην τρίβουμε τις ωμές πατάτες για να φτιάξουμε λ.χ. ρόστι (ή τηγανίτες πατάτας), διότι με το τρίψιμο αυξάνεται η επιφάνεια της πατάτας που θα γίνει τραγανή και έτσι το παραγόμενο ακρυλαμίδιο.

Όταν, εξ άλλου, ψήνουμε πατάτες και αμυλούχα λαχανικά στον φούρνο, πρέπει να τον προθερμαίνουμε καλά πριν βάλουμε το ταψί μέσα και να μην υπερβαίνουμε τα 45 λεπτά ψησίματος. Απαραίτητο είναι ακόμα κάθε 15 λεπτά να γυρνάμε το φαγητό, για να μην «αρπάξει».

Για τον ίδιο λόγο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ψήνουμε κέικ και μπισκότα.

Επιπλέον, όταν ψήνουμε προμαγειρεμένα φαγητά, όπως πίτσες, τσιπς, πατάτες και λαχανικά, δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τους χρόνους μαγειρέματος που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Ανάλογες προφυλάξεις απαιτούνται και στο τηγάνισμα καθώς και στο ψήσιμο στη σχάρα, στην τοστιέρα και στην φρυγανιέρα, και αφορούν κάθε αμυλούχο τρόφιμο, ακόμα και τις φρυγανιές που φτιάχνουμε στο σπίτι. 

Στα αμυλούχα λαχανικά ανήκουν οι γλυκοπατάτες, ο αρακάς, το καλαμπόκι, τα πλατιά φασολάκια, οι πατάτες και η κολοκύθα.

Ο γενικός κανόνας, λέει η FSA, είναι πως όσο πιο σκούρο γίνεται το αμυλούχο τρόφιμο, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο παράγεται.



Πηγή : Web Only

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=26240&la=1

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Διατροφή: Οι κίνδυνοι από τα τρανς λιπαρά – πως να προστατευθείτε 29
Νοέ

Διατροφή: Οι κίνδυνοι από τα τρανς λιπαρά – πως να προστατευθείτε

Αν θέλετε να διαφυλάξετε την καρδιαγγειακή υγεία σας, προσέξτε τι είδους λιπαρά καταναλώνετε. Και φροντίστε... περισσότερα...
Οδηγίες του FSA για αμυλούχα τρόφιμα και πατάτες» 24
Ιαν

Οδηγίες του FSA για αμυλούχα τρόφιμα και πατάτες»

Το ψωμί, οι πατάτες και όλα τα αμυλούχα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου πάρουν ένα ανοικτό χρυσαφένιο... περισσότερα...
Ξηροί καρποί: Ενας αληθινός θησαυρός στο πιάτο μας 22
Δεκ

Ξηροί καρποί: Ενας αληθινός θησαυρός στο πιάτο μας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε λίγους ξηρούς καρπούς; Αν δεν έχετε ιατρική αντένδειξη για την... περισσότερα...
Τυποποιημένα τρόφιμα: τι να κρατήσω…τι να αποφύγω 20
Ιούν

Τυποποιημένα τρόφιμα: τι να κρατήσω…τι να αποφύγω

Τα «επεξεργασμένα» τρόφιμα, αν και αποτελούν συστατικό της σύγχρονης διατροφής, έχουν μια «κακή» φήμη... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα