ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ενυδάτωση και Απώλεια Βάρους

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποτελεσματική απώλεια του σωματικού βάρους.

Η σημασία της ενυδάτωσης

Η σωστή ενυδάτωση έχει, από καιρό, θεωρηθεί ως ένα ουσιαστικό στοιχείο για την καλή υγεία, αλλά ταυτόχρονα και για την αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους. Έτσι, πέρα από τον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης από τρόφιμα και ποτά και την προσθήκη συστηματικής σωματικής δραστηριότητας, ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι και η καθημερινή και επαρκής πρόσληψη νερού. Το νερό αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των περισσοτέρων συστημάτων και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας. Παρόλα αυτά η ιδανική ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε είναι συχνά θέμα υπό συζήτηση.

 

Το νερό στο σώμα μας

Σχεδόν τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Το νερό στο σώμα μας επιτελεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες και αποτελεί τον κυριότερο διαλύτη για τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αμινοξέα, τη γλυκόζη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Συμβάλλει στην απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων της πέψης, στην απορρόφηση και μεταφορά των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων στους ιστούς, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη λίπανση των αρθρώσεων και στην εξουδετέρωση και αποβολή των τοξινών. Λόγω όλων αυτών των λειτουργιών, η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Ενυδάτωση και απώλεια βάρους

Σε σχέση με την προσπάθεια για απώλεια βάρους, το νερό δημιουργεί υψηλό αίσθημα κορεσμού, ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, αυξάνει τη θερμογένεση και διεγείρει το μεταβολισμό. Αντίθετα, η έλλειψη της επαρκούς κατανάλωσης νερού μπορεί να είναι επιζήμια για το σώμα δεδομένου ότι αν τα επίπεδα ενυδάτωσης είναι χαμηλά παρουσιάζουμε έλλειψη συγκέντρωσης, αισθανόμαστε κουρασμένοι, έχουμε μια αίσθηση καψίματος στο στομάχι, παρόμοια με το αίσθημα της πείνας. Όλα αυτά μπορεί κατά λάθος να μας οδηγήσουν σε άσκοπη κατανάλωση θερμίδων.

Τα αποτελέσματα σχετικών μελετών δείχνουν ότι το πόσιμο νερό μπορεί να προωθήσει τηναπώλεια βάρους π.χ. σε υπέρβαρες γυναίκες μετά από δίαιτες απώλειας βάρους. Η αύξηση στο πόσιμο νερό συνδέθηκε με μειώσεις στο σωματικό βάρος, στη περίμετρο της μέσης και στο επί τοις εκατό ποσοστό σωματικού λίπους. Η σχέση αυτή ήταν ανεξάρτητη του είδους της διατροφής, της σύνθεσης των τροφίμων, της σωματικής δραστηριότητας και άλλων κοινωνικο-δημογραφικών μεταβλητών.

Καλές επιλογές για επαρκή ενυδάτωση αποτελούν πέρα από το πόσιμο νερό, το τσάϊ και άλλα αφεψήματα (χωρίς ζάχαρη), ο καφές και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, οι ελαφριές σούπες αλλά και τα φρούτα και λαχανικά.

http://www.kalikardia.gr/enidatosi-kai-apoleia-varous/

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Παχαίνει περισσότερο …όποιος τρώει πιο γρήγορα; 14
Ιαν

Παχαίνει περισσότερο …όποιος τρώει πιο γρήγορα;

Το να τρώμε γρήγορα συνδέεται θετικά με το υπερβολικό σωματικό βάρος, όπως φάνηκε από πρόσφατη μελέτη. Έχετε... περισσότερα...
Το σωματικό βάρος και το μέγεθος του πιάτου μας 13
Νοέ

Το σωματικό βάρος και το μέγεθος του πιάτου μας

Υπάρχει ένα πολύ απλό “κόλπο”, που όπως δείχνει πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, μπορεί να μας βοηθήσει... περισσότερα...
Διατροφικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 13
Νοέ

Διατροφικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του υπερβάλλοντος βάρους-λίπους... περισσότερα...
Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων για το βάρος και το διαβήτη; 02
Οκτ

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων για το βάρος και το διαβήτη;

Το πρότυπο διατροφής με τη «χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά» ήταν πάντα η πιο διαδεδομένη και κυρίαρχη... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα