ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Πόσο μας παχαίνει το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι άνδρες και οι γυναίκες που τρώνε αργά το βραδινό τους, έχουν κατά μέσον όρο 5 εκατοστά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που δειπνούν νωρίς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Για τις γυναίκες, η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε μέγεθος ρούχων δύο νούμερα μεγαλύτερο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος είναι εγγενώς «ρυθμισμένος» να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) την ημέρα, ενώ μετά τη δύση του ηλίου ο μεταβολισμός επιβραδύνεται διότι ο οργανισμός ετοιμάζεται για τον ύπνο.

Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ελαττώνεται ο ρυθμός επεξεργασίας των τροφίμων και έτσι όσοι κάνουν μεγάλα γεύματα το βράδυ, κατακρατούν τις θερμίδες τους και παχαίνουν», δήλωσε η δρ Πατρίσια Λοπέζ-Λεγαρέα, από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Χιλής, στο Σαντιάγο.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 5.000 εθελοντές. Όσοι συνήθιζαν να τρώνε το τελευταίο κύριο γεύμα της ημέρας μετά τις 8 το βράδυ είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υψηλότερο κατά 0,5 βαθμούς, κατά μέσον όρο.

Για μία γυναίκα ύψους 1,60 μέτρα η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε σχεδόν 1,5 κιλό, είπε η δρ Λοπέζ-Λεγαρέα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Παχυσαρκίας (EOS 2016) πουπραγματοποιείται στο Γκότενμπουργκ της Σουηδίας.

Η δρ Λοπέζ-Λεγαρέα εξήγησε ότι το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού παράγει στη διάρκεια της ημέρας τα υψηλότερα επίπεδα ενζύμων και ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη.

Επομένως, «η συμβουλή μου προς όποιον θέλει να αδυνατίσει ή να διατηρήσει υπό έλεγχο το βάρος του είναι να τρώει πολύ το πρωί και το μεσημέρι, και το απόγευμα να κάνει μόνο ένα σνακ», είπε.Πηγή : Web Only-Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ο Ρόλος των Διατροφοφαρμάκων στην Καρδιά 09
Αυγ

Ο Ρόλος των Διατροφοφαρμάκων στην Καρδιά

Ο Ρόλος των Διατροφοφαρμάκων στην Καρδιά Του Χάρη Δημοσθενόπουλου Για πολλά από τα διατροφοφάρμακα... περισσότερα...
Πόσο μας παχαίνει το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ 03
Ιούν

Πόσο μας παχαίνει το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ

Οι άνδρες και οι γυναίκες που τρώνε αργά το βραδινό τους, έχουν κατά μέσον όρο 5 εκατοστά μεγαλύτερη... περισσότερα...
Πες μου πόσων χρονών είσαι να σου πω τι να τρως 27
Ιουλ

Πες μου πόσων χρονών είσαι να σου πω τι να τρως

Στα διαφορετικά στάδια της ζωής μας -που αλλάζουν χονδρικά κάθε φορά που αλλάζουμε δεκαετία- το σώμα... περισσότερα...
9 συμβουλές για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση (Από ΤΑ ΝΕΑ) 24
Ιουλ

9 συμβουλές για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση (Από ΤΑ ΝΕΑ)

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) προειδοποίησε ότι η κατανάλωση... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα