ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Η εξέταση που αποκαλύπτει αν θα παχύνουμε

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η εξέταση που αποκαλύπτει αν θα παχύνουμε
18 Απριλίου 2012
 
Κι ενώ η παχυσαρκία έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Dartmouth διαπίστωσαν ότι η λειτουργική μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου είναι δυνατό να βοηθήσει στην πρόβλεψη της μελλοντικής πρόσληψης βάρους.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Neuroscience», οι ερευνητές έδειξαν ότι υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ της αντίδρασης του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου σε ερεθίσματα που σχετίζονται με το φαγητό και της μελλοντικής αύξησης του βάρους.

Οι ερευνητές υπέβαλαν πρωτοετείς φοιτητές σε μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα τους έδειχναν σκηνές ζώων, εικόνες της φύσης, λαχταριστά φαγητά και ανθρώπους. Έξι μήνες αργότερα διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων ο εγκέφαλος είχε την εντονότερη αντίδραση στα ερεθίσματα του φαγητού είχαν σημειώσει και τη μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βαθμός ενεργοποίησης του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου στις εικόνες φαγητού συσχετίζεται με την πρόσληψη βάρους.

Παράλληλα διαπιστώθηκε -στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας- ότι και ο βαθμός ανταπόκρισης του εγκεφάλου σε σεξουαλικές εικόνες αποτελούσε δείκτη πρόβλεψης της ερωτικής επιθυμίας. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα ενδιαφέρονται για τις θεωρίες που αφορούν τον αυτοέλεγχο ή αλλιώς τη δύναμη της θέλησης.

Στην παρούσα έρευνά τους σημειώνουν ότι το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της κατανάλωσης φαγητού απαιτεί τη συνειδητή αυτοπαρακολούθηση έτσι ώστε να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως, λόγου χάρη, μια πιατέλα με γλυκά που σερβίρονται ως επιδόρπιο σε ένα εστιατόριο. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποκτήσουμε επίγνωση των αντιδράσεών μας προκειμένου να μην παρασυρόμαστε και να συγκρατούμε τις ορμές μας.
www.vita.gr

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αφιέρωμα στην Ημέρα Κατά του AIDS 30
Νοέ

Αφιέρωμα στην Ημέρα Κατά του AIDS

HIV SHOWS NO DISCRIMINATION BUT PEOPLE DO     Ο φόβος που κυριάρχησε στην αρχή της εμφάνησης του... περισσότερα...
Συναισθηματικό Φαγητό και Σωματικό Βάρος 02
Σεπ

Συναισθηματικό Φαγητό και Σωματικό Βάρος

Του Χάρη Δημοσθενόπουλου Η κακή ψυχολογία και τα αρνητικά συναισθήματα συνδέονται συχνά με τη... περισσότερα...
Βουλιμία: Πως την εντοπίζουμε  και πως την αντιμετωπίζουμε; 18
Φεβ

Βουλιμία: Πως την εντοπίζουμε και πως την αντιμετωπίζουμε;

Η βουλιμία αποτελεί μία διατροφική διαταραχή που εκφράζεται με απώλεια του ελέγχου στο φαγητό και κατά... περισσότερα...
Οι πολλές μακαρονάδες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης 05
Νοέ

Οι πολλές μακαρονάδες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα