ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Τα ψάρια «αντίδοτο» στη υψηλή χοληστερίνη και στα τριγλυκερίδια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δύο-τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα μπορεί να προστατεύουν από την καρδιοπάθεια ακόμα και ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο να την εκδηλώσουν, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα προγενέστερων μελετών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο όσους έχουν αυξημένα επίπεδα κακής (LDL) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Στην πραγματικότητα, με την επαρκή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνεται κατά 16% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας σε όσους έχουν τριγλυκερίδια υψηλότερα από το φυσιολογικό και κατά 14% σε όσους έχουν αυξημένη LDL, γράφουν στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings

«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και την ευεξία, ιδίως της καρδιάς», δήλωσε ο δρ Τζέιμς Ο’Κήφη, επικεφαλής συγγραφέας ενός σχολίου (editorial) που συνοδεύει τη νέα μελέτη και διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Saint Luke’s στο Κάνσας.

«Προσπαθήστε να τρώτε κάθε εβδομάδα δύο ή τρεις μερίδες ψαριών με άφθονα ωφέλιμα λιπαρά, όπως είναι οι σαρδέλες, ο σολομός και η πέστροφα. Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να φάει ψάρια, ίσως πρέπει να λάβει ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίων που θα παρέχει σχεδόν 1.000 mg από τα οξέα EPAκαι DHA».

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) συνιστά να τρώμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι και όσοι δεν ακολουθούν αυτή την σύσταση να λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, μειωμένη αθηρωματική πλάκα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και ελαφρώς χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν 35 προγενέστερες μελέτες για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA (εικοσαπενταενοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ) στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 820.000 εθελοντές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι κατά μέσον όρο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν 18% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ωφελώντας ακόμα κι όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την παρουσιάσουν.



Πηγή : Web Only-TA NEA (http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=26136&la=1)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δίαιτα για σίγουρη απώλεια βάρους 11
Ιαν

Δίαιτα για σίγουρη απώλεια βάρους

Μια δίαιτα με εγγυημένα αποτελέσματα, άμεσα και γρήγορα, αν την ακολουθήσετε με προσοχή ΣΧΕΤΙΚΑ... περισσότερα...
Η έλλειψη ύπνου μας κάνει επιρρεπείς σε σνακ και γλυκά 19
Δεκ

Η έλλειψη ύπνου μας κάνει επιρρεπείς σε σνακ και γλυκά

Η στέρηση ύπνου κάνει τα γλυκά, τα σνακ και άλλα όχι τόσο υγιεινά φαγητά να φαίνονται ακόμη πιο δελεαστικά... περισσότερα...
Πώς θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενόψει της γρίπης 09
Οκτ

Πώς θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενόψει της γρίπης

Πώς θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενόψει της γρίπης Πολύτιμες συμβουλές για να θωρακίσουμε τον... περισσότερα...
Τα νέα τρόφιμα «υπερήρωες» 13
Ιαν

Τα νέα τρόφιμα «υπερήρωες»

Τις ιδιότητες τροφίμων όπως η σπιρουλίνα, το ιπποφαές ή το γκότζι μπέρι τις έχουμε ακούσει όλοι. Στα... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα