/
1 View0
 
Ένας διατροφολόγος από τη Σκωτία και ένας επιχειρηματίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν τις πρώτες – όπως ισχυρίζονται – θρεπτικά ισορροπημένες πίτσες του εμπορίου.
Οι πίτσες περιέχουν το 30% των συνιστώμενων ημερήσιων δόσεων (ΣΗΔ) βιταμινών και ιχνοστοιχείων, καθώς και το ένα τρίτο των συνιστώμενων θερμίδων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Επινοητές τους είναι ο δρ Μάικ Λιν, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, και ο επιχειρηματίας Ντόνι Μακλίν.
Ο δρ Λιν εξήγησε ότι η όλη ιδέα αποτελεί προϊόν… σύγχυσης. «Μελετούσαμε τα έτοιμα φαγητά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που παράγονται από τα πέντε μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Σκωτίας και ανακαλύψαμε πως ήταν απελπιστικά χαμηλά σε θρεπτική αξία», είπε.
«Περιέχουν τόσο αλάτι και κορεσμένα λίπη όσα θα έπρεπε κανείς να τρώει σε μία ολόκληρη ημέρα και όχι σε ένα γεύμα, ενώ τα περισσότερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά απουσιάζουν εντελώς από αυτά. Ουδείς έχει ασχοληθεί ποτέ με την θρεπτική αξία τους – κι έτσι, αποφασίσαμε με τον Ντόνι να το κάνουμε εμείς».
Ο κ. Μακλίν βοήθησε τον καθηγητή Λιν να βρει ασυνήθιστους τρόπους για να εμπλουτίσει τις πίτσες με θρεπτικά συστατικά.
«Έκανα έρευνα αγοράς και ανακάλυψα ότι τα φύκια είναι ένα ενδιαφέρον, νέο συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται σε αρτοσκευάσματα τύπου Artisan (σ.σ. είναι πολύ αφράτα και με μικρό βάρος)», είπε.
«Τα χρησιμοποιήσαμε για να μειώσουμε το αλάτι, καθώς τα φύκια έχουν περιεκτικότητα σε νάτριο μόλις 3,5% έναντι 40% που έχει το επιτραπέζιο αλάτι, ενώ έχουν επίσης ιώδιο, βιταμίνη Β12 και πολλά άλλα συστατικά. Πάνω απ’ όλα, χαρίζουν εξαιρετική γεύση στην πίτσα».
Οι δύο άντρες πρόσθεσαν επίσης κόκκινη πιπεριά στην σάλτσα ντομάτας που επιστρώνει κάθε είδος πίτσας που έφτιαξαν, ούτως ώστε να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, ενώ με ανάλογες παρεμβάσεις πρόσθεσαν σε κάθε πίτσα μαγνήσιο, κάλιο, φολικό οξύ και βιταμίνη Α.
«Με βάση τις ισχύουσες διατροφικές οδηγίες, πρέπει να παίρνουμε το 20% των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών μας από το πρωινό γεύμα, 30% από το μεσημεριανό, 30% από το βραδινό και το 20% από τα ενδιάμεσα γεύματα και τα σνακ», πρόσθεσε ο κ. Μακλίν, ο οποίος είναι ιδρυτής της εταιρείας Eat Balanced.
«Εστιασθήκαμε στις πίτσες που χρησιμοποιούνται ως μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Κάθε μία είναι ένα πλήρες γεύμα, με όλα τα θρεπτικά συστατικά, και παρέχει το 30% των ημερήσιων θερμίδων».
Οι νέες πίτσες θα διατίθενται κατεψυγμένες, διότι οι έρευνες του καθηγητή Λιν έδειξαν πως διατηρούν περισσότερο την θρεπτική αξία τους όταν καταψύχονται, ενώ ήδη μία από τις πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Σκωτίας έχει κάνει τις πρώτες παραγγελίες – έπονται οι συμφωνίες με τις υπόλοιπες…

Πηγή : Web Only -ΤΑ ΝΕΑ