/
612 Views0
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά τρόφιμα με μαγνήσιο – όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα) παρουσιάζουν λιγότερα εγκεφαλικά, σύμφωνα με διεθνή ανάλυση σε 250.000 άτομα, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Susanna Larson καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης της Σουηδίας «το μαγνήσιο των τροφών σχετίζεται αντίστροφα με τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ιδιαίτερα ισχαιμικού». Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους αφορούν το μαγνήσιο των τροφών και όχι των συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι ειδικοί παρακολούθησαν τα στοιχεία από διάφορες έρευνες που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες και τη συχνότητα εγκεφαλικών σε βάθος 45 χρόνων. Σε επτά έρευνες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 14 χρόνια περίπου 250.000 άνθρωποι στις Η.Π.Α., την Ευρώπη και την Ασία παρακολουθήθηκαν για 11,5 χρόνια.
Διαπιστώθηκε ότι για κάθε επιπλέον 100 mg μαγνησίου την ημέρα ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (προκαλείται εξαιτίας θρόμβωσης του αίματος) μειώθηκε κατά 9%. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για το σύνολο μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, η οποία είναι ευεργετική για τη μείωση των εγκεφαλικών και όχι για μεμονωμένα συστατικά τροφών.