ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Το χαρούπι και η υγεία της καρδιάς μας

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γράφει o
Χάρης Δημοσθενόπουλος,M MedSci. SRD
Κλινικός Διαιτολόγος - Βιολόγος

Προϊόντα διατροφής με φυτικές ίνες χαρουπιού έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στα λιπίδια του αίματος και τη μείωση της χοληστερίνης.

Γνωριμία με το χαρούπι

Η χαρουπιά (Ceratonia siliqua) είναι ένα δέντρο που φυτρώνει σε πολλές παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, ενώ στη χώρα μας τη βρίσκουμε σε πολλές νησιώτικες περιοχές αλλά και σε πόλεις όπου χρησιμοποιείται για τον καλλωπισμό δρόμων και πάρκων. Στην Ελλάδα είναι γνωστή με το  όνομα «ξυλοκερατιά», από την αρχαιοελληνική λέξη «κεράτιον», που περιγράφει το σκληρό καρπό του χαρουπιού. Τα χαρούπια είναι μακριά, σκληρά και ξυλώδη εξωτερικά, με καστανό χρώμα και περιέχουν πολλά και πολύ σκληρούς καφέ σπόρους. Αν και για πολλά χρόνια η βασική τους χρήση ήταν ως ζωοτροφή τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία έντονη στροφή προς τη χρήση κυρίως του χαρουπάλευρου στην αρτοποιεία και τη ζαχαροπλαστική (φτιάχνονται σιρόπια  που περιέχουν χαρουπάλευρο αντί για σοκολάτα, λόγω του παρόμοιου αρώματος του). Το χαρουπάλευρο (carob flour) ή η σκόνη από χαρούπι (carob powder) που παράγεται από τον καρπό,  μετά από απομάκρυνση των σπόρων, είναι μία ελαφριά σκόνη (αλεύρι) που μοιάζει με κακάο και έχει μυρωδιά καφέ ή σοκολάτας (περιέχει βέβαια 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα). Επίσης, οι σπόροι του χαρουπιού καβουρντίζονται και σερβίρονται ως υποκατάστατο του καφέ.

Η διατροφική του αξία

Το χαρούπι έχει ευεργετικά συστατικά για την υγεία μας. Αποτελεί πηγή ασβεστίου, (350 mg  ανά 100 gr), μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, αλλά και βιταμινών Α, Β1, Β2, D. Το χαρούπι αποτελεί επίσης πηγές φυτικών πρωτεϊνών (4%). Περιέχει πολυφαινόλες και ταννίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενώ δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, και έτσι είναι χρήσιμο για άτομα με δυσανεξία. Τέλος περιέχει πηκτίνη και λιγνίνη που ρυθμίζουν την πέψη και συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία.

Τα οφέλη του χαρουπιού για την καρδιά

Μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό “Plant Foods for Human Nutrition” το 2009 έδειξε ότι όταν οι ερευνητές έδωσαν είτε ένα εικονικό φάρμακο ή μια ένωση με αδιάλυτες φυτικές ίνες χαρουπιού σε 88 άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης όσοι πήραν τις ίνες χαρουπιού μείωσαν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης τους κατά περίπου 18 % και τα επίπεδα της LDL τους κατά περίπου 23 %. Επιπλέον, μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Nutrition έδειξε ότι η προσθήκη πούλπας χαρουπιών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Στη μελέτη αυτή, 58 άτομα με υψηλή χοληστερόλη που κατανάλωναν δύο μερίδες ψωμί από πολτό χαρουπιού παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Τέλος, μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Advances in Therapy» το 2001 δείχνει επίσης ότι η διαιτητική πρόσληψη του χαρουπιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Μετά από έξι εβδομάδες από την κατανάλωση 15 γραμμαρίων χαρουπιού ανά ημέρα, σε τρία διαφορετικά προϊόντα (ένα δημητριακό πρωινού, μία μπάρα μούσλι με φρούτα και ένα ρόφημα), υπήρξε μείωση κατά 7,8% στην ολική χοληστερόλη και κατά 12,2% στη χοληστερόλη LDL.

ΠΗΓΗ:http://www.kalikardia.gr/haroupi-kai-i-ugeia-tis-kardias-mas/

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σελήνιο, το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο 16
Απρ

Σελήνιο, το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο

ail   Eκτός από τις βιταμίνες, είναι και τα ιχνοστοιχεία πολύ σημαντικά για τον οργανισμό.... περισσότερα...
Το πρωινό δεν αδυνατίζει 01
Φεβ

Το πρωινό δεν αδυνατίζει

Νέα μελέτη ανατρέπει τους ισχυρισμούς όσων μέχρι σήμερα ήθελαν το πρωινό ως το πιο σημαντικό γεύμα της... περισσότερα...
Είναι καλύτερες οι δίαιτες «χαμηλών υδατανθράκων»; 21
Ιαν

Είναι καλύτερες οι δίαιτες «χαμηλών υδατανθράκων»;

Οι υδατάνθρακες ή οι πρωτεϊνες είναι το κλειδί στο αδυνάτισμα; Ποιος νικάει σε αυτή την αιώνια μάχη; Η... περισσότερα...
Φρούτα: Γιατί πρέπει να τα τρώμε άγουρα και με τη φλούδα 29
Νοέ

Φρούτα: Γιατί πρέπει να τα τρώμε άγουρα και με τη φλούδα

Τα φρούτα είναι πολύτιμα για την υγεία, αλλά η θρεπτική αξία τους μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Τα... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα