/
1 View0
 

Όλες οι λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού επηρεάζονται από τον θυρεοειδή, τον δεύτερο μεγαλύτερο αδένα του σώματος (μετά το πάγκρεας), που φωλιάζει στη βάση του λαιμού μας.

Με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας για τον Θυρεοειδή, η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Θυρεοειδικής Εταιρείας Μαρία Αλεβιζάκη ενημερώνει για τα νεότερα δεδομένα στις θυρεοειδικές παθήσεις.

Για ποια όργανα και συστήματα του οργανισμού µας έχει μεγάλη σημασία ο θυρεοειδής αδένας;

Μέσω των δύο ορμονών τις οποίες παράγει, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), ρυθμίζει διάφορες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας που συχνά σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς.

Η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς είναι σημαντική για τη λειτουργία της καρδιάς, του γεννητικού συστήματος και του σκελετού.

Ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος της ζωής του ανθρώπου, κατά την οποία χρειάζεται ακέραιη θυρεοειδική λειτουργία είναι η ενδομήτριος ζωή, οπότε οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος και των νοητικών του λειτουργιών.
 
Επίσης, κρίσιμη είναι για τους ίδιους λόγους η περίοδος της κύησης για τις γυναίκες.

Είναι αλήθεια ότι οι διαταραχές του θυρεοειδούς αυξάνονται πολύ τα τελευταία χρόνια;

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται πολύ πιο συχνά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με παλαιότερα. Δεν είναι απολύτως βέβαιο αν αυτή η αύξηση είναι πραγματική ή εάν απλώς οι παθήσεις διαγιγνώσκονται συχνότερα λόγω της ευρείας χρήσης των διαγνωστικών μεθόδων που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας.
 
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που λένε ότι ίσως η αύξηση αυτή να είναι πραγματική. Πιθανολογούνται ως αιτίες άγνωστες βλαπτικές ουσίες από το περιβάλλον, τα τρόφιμα και ενδεχομένως οι τρέχουσες συνήθειες ζωής, χωρίς όμως να έχει βρεθεί συγκεκριμένη ουσία που να ενοχοποιείται.

Ποια είναι η πιο συχνή πάθηση του θυρεοειδούς;

Είναι σύνηθες σήμερα να ανιχνεύονται στο αίμα αυτοαντισώματα έναντι των θυρεοειδικών κυττάρων (αυτοάνοσα νοσήματα).

Στις μέρες μας η πιο συχνή πάθηση του θυρεοειδούς φαίνεται να είναι η πάθηση αυτή που προκαλείται από αντισώματα και η οποία έχει επικρατήσει να ονομάζεται θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, από το όνομα ενός ιάπωνα ιατρού ο οποίος και περιέγραψε μια μορφή της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας.

Στην πάθηση αυτή όμως η λειτουργία του θυρεοειδούς είναι συχνά φυσιολογική και μπορεί να μη χρειάζεται καμία αγωγή.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι γενικά πιο συχνές στις γυναίκες. Επίσης, η επίπτωσή τους αυξάνεται με την ηλικία και ειδικά στις γυναίκες η αύξηση αυτή συμπίπτει με την εμμηνόπαυση.
Η βρογχοκήλη είναι συχνότερη σε ορισμένες περιοχές όπου λείπουν από τις τροφές το ιώδιο και το σελήνιο. Επιπλέον, σε ορισμένες χώρες όπου χρησιμοποιούνται σε ιδιαίτερη περίσσεια τροφές όπως το λάχανο παρατηρείται συχνότερα βρογχοκήλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατανάλωση της τροφής αυτής βλάπτει τον θυρεοειδή.

Η πάθηση του θυρεοειδούς που προκαλείται από αντιθυρεοειδικά αντισώματα είναι πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν από παθήσεις που προκαλούνται και αυτές από αντισώματα, όπως ορισμένες ρευματοπάθειες και ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης.

Πώς θα καταλάβει κάποιος ότι πάσχει;

Πολλές από τις διαταραχές του θυρεοειδούς (όπως π.χ. ο όζος) μπορεί να μένουν αδιάγνωστες για μακρό χρονικό διάστημα επειδή δεν δημιουργούν συμπτώματα.

Γι’ αυτό τις αντιλαμβανόμαστε συχνά τυχαία, με την ευκαιρία μιας άλλης διερεύνησης, όπως π.χ. για τον έλεγχο των καρωτίδων με υπερήχους ή με την ψηλάφηση.

Πολύ σπάνια ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εκδηλωθεί με διόγκωση λεμφαδένα στο πλάγιο του τραχήλου.

Τι νέο υπάρχει για τις παθήσεις του θυρεοειδούς;

Τα νεότερα δεδομένα για τις παθήσεις του θυρεοειδούς αφορούν κυρίως τη φυσική πορεία της αυτοάνοσης πάθησης του θυρεοειδούς, η οποία φαίνεται ότι είναι πολύ βραδεία, και την αντιμετώπιση της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας με αντιοξειδωτικά φάρμακα.

Για την αντιμετώπιση ορισμένων σπάνιων μορφών του θυρεοειδικού καρκίνου, που δεν απαντούν στη θεραπεία με το ραδιενεργό ιώδιο, χρησιμοποιούνται τώρα κάποια νεότερα φάρμακα που στοχεύουν στη μοριακή διαταραχή του καρκίνου με ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία