/
110 Views0
Η υψηλή σε λιπαρά διατροφή της εγκύου, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο του εμβρύου, που να οδηγήσουν σε υπερφαγία και παχυσαρκία αργότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι αυτά που γεννήθηκαν από μητέρες που ταΐστηκαν με τροφή υψηλή σε λιπαρά είχαν πολύ περισσότερους νευρώνες που ειδικεύονται στην παραγωγή πρωτεϊνών που ενεργοποιούν την όρεξη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Neuroscience’.
Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η έκθεση στα τριγλυκερίδια, από τη διατροφή της μητέρας, επιδρά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου και διαρκεί δια βίου.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα παιδιά των ποντικών που ταΐστηκαν με τροφές υψηλές σε λιπαρά, για δυο εβδομάδες, με αυτά των οποίων η μητέρα ταΐστηκε με μέτρια ποσότητα λιπαρών. Ανακάλυψαν ότι τα μικρά ποντίκια που γεννήθηκα από μητέρες που κατανάλωναν πολλά λιπαρά έτρωγαν περισσότερο, ζύγιζαν περισσότερο σε όλη τους τη ζωή και μπήκαν νωρίτερα στην εφηβεία.
Επίσης, είχαν υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, στη γέννηση και ως ενήλικες και μεγαλύτερη παραγωγή ορεξηγενών πεπτιδίων στον εγκέφαλό τους.
Πιο λεπτομερής ανάλυση έδειξε ότι ακόμα και πριν από τον τοκετό, τα μικρά ποντίκια που επηρεάστηκαν από τα υψηλά λιπαρά είχαν μεγαλύτερο αριθμό νευρώνων που παράγουν ορεξηγενή πεπτίδια.
Η διατροφή με υψηλά επίπεδα λιπαρών, των μητέρων των ποντικών, φάνηκε να ενεργοποιεί την παραγωγή των κυττάρων και την μετανάστευσή τους σε μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αντίθετα, ποντίκια των οποίων οι μητέρες ακολούθησαν ισορροπημένη διατροφή είχαν λιγότερα από αυτά τα εξειδικευμένα κύτταρα, τα οποία εμφανίστηκαν αρκετά αργότερα από τον τοκετό.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Dr Sarah Leibowitz, η μελέτη παρέχει τις πρώτες ενδείξεις για ένα ‘πρόγραμμα’ του εμβρύου που συνδέει τα υψηλά επίπεδα λιπαρών που κυκλοφορούν στο αίμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό βάρος του παιδιού.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος του εμβρύου προγραμματίζεται, έτσι ώστε το παιδί να επιβιώνει με την ίδια διατροφή που ακολουθεί η μητέρα και ότι παρόμοιος μηχανισμός μπορεί να υπάρχει και στους ανθρώπους.
Σύμφωνα με την Dr Leibowitz, προγραμματίζουμε τα παιδιά να είναι παχύσαρκα.
Σχολιάζοντας, ο Dr Ian Campbell, δήλωσε ότι η υψηλή σε λιπαρά διατροφή στην εγκυμοσύνη, οδηγεί το παιδί να προτιμά τις λιπαρές τροφές, αλλά ακόμα δεν είναι σαφής η αιτία. Θεωρεί πως δεν είμαστε μόνο αυτό που τρώμε, αλλά αυτό που τρώει και η μητέρα μας, και πως ο σωστός χρόνος να αρχίσει το παιδί υγιεινή διατροφή, είναι στην αρχή της εγκυμοσύνης.
 
Πηγές: ‘Journal of Neuroscience’. -IATRONET