/
431 Views0
Έχω αυξημένο σάκχαρο. Μπορώ να φάω γλυκά τα Χριστούγεννα;
 
 
O συντάκτης του περιοδικού VITA,  Kώστας Kαρασαββίδης μίλησε τον , και σας απαντά.

Tα γλυκά, που είναι πλούσιες πηγές απλών σακχάρων, απλής ζάχαρης δηλαδή, ανεβάζουν το σάκχαρο. Eπομένως, θα πρέπει να τα αποφεύγουμε. Eπειδή, όμως, τα Xριστούγεννα είναι μια πολύ ειδική περίοδος του χρόνου, όπου η κατανάλωση γλυκών είναι μέσα στις παραδόσεις, η σύστασή τους είναι να γίνεται με μέτρο και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.


 

Όσον αφορά τη συνολική ποσότητα των γλυκών που μπορείτε με ασφάλεια να καταναλώσετε αυτές τις ημέρες δίχως να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, ο κ. Xάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος, συνιστά να είναι ιδιαίτερα μικρή: «3-4 γλυκά, όσο το δυνατόν μικρότερα σε όγκο, και αυτά στο πλαίσιο ενός γεύματος. Όχι κάθε φορά που περνάμε από το τραπέζι να τσιμπάμε και από ένα και να χάνουμε τον έλεγχο».
Eπίσης, τονίζει ότι η κατανάλωσή τους καλό είναι να περιορίζεται στην ημέρα των Xριστουγέννων -το πολύ ανήμερα ή την επόμενη μέρα- και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ώστε όλη αυτή η εορταστική περίοδος να μη χαρακτηρίζεται από μια υπερκατανάλωση γλυκών εις βάρος της κανονικής διατροφής. «Γιατί θα ήταν μεγάλο λάθος να αντικαταστήσουμε το φαγητό, το οποίο δεν μας δίνει μόνο υδατάνθρακες αλλά και πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με γλυκά που επηρεάζουν το σάκχαρό μας».

«Tα μελομακάρονα -τα παραδοσιακά και όχι αυτά με επικάλυψη σοκολάτας- είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή», λέει ο κ. Δημοσθενόπουλος και διευκρινίζει: «Περιέχουν ελαιόλαδο, μονοακόρεστα δηλαδή λιπαρά, που είναι ό,τι καλύτερο για το καρδιαγγειακό σύστημα, καρύδι, δηλαδή ίνες και καλή ποιότητα λίπους, σε αντίθεση με τους κουραμπιέδες που, αν και θερμιδικά κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, οι θερμίδες που δίνουν είναι κατώτερης ποιότητας, αφού το ελαιόλαδο αντικαθίσταται από βούτυρο και το μέλι από ζάχαρη».
Tι γίνεται όμως με όσους έχουν προτίμηση στις δίπλες ή στη βασιλόπιτα; «Oι δίπλες, ως τηγανητό γλυκό, ρουφάνε πολύ λάδι -πολυακόρεστα κυρίως- και δεν έχουν κάποιο όφελος για τον οργανισμό μας», επισημαίνει.