ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ουσία στο λάχανο καταπολεμά τον καρκίνο των ωοθηκών

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ουσία στο λάχανο καταπολεμά τον καρκίνο των ωοθηκών

Μία ουσία που υπάρχει στο λάχανο μπορεί να καταπολεμά τον καρκίνο των ωοθηκών, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και οδηγώντας τα στον θάνατο, αναφέρει η επιθεώρηση «BioMed Central».
Η ουσία λέγεται διινδολυλμεθάνιο (σε συντομογραφία DIM) και εκ φύσεως σχηματίζεται στον οργανισμό μας κατά την πέψη σταυρανθών λαχανικών, όπως το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως αφ’ ενός το διινδολυλμεθάνιο μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες, αφ’ ετέρου μπορεί να αυξήσει κατά 50% την αποτελεσματικότητα ενός χημειοθεραπευτικού φαρμάκου που λέγεται σισπλατίνη.
Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, επιβεβαίωσε πως η ουσία μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των ωοθηκικών καρκινικών κυττάρων, αλλά ταυτοχρόνως αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι μπορεί να τα οδηγήσει και στον θάνατο - μία διαδικασία γνωστή ως κυτταρική απόπτωση.
«Η DIM εντείνει τη δράση της σισπλατίνης, δίχως να την καθιστά τοξική για τα υγιή ωοθηκικά κύτταρα, στοχεύοντας στον μηχανισμό STAT3 των καρκινικών κυττάρων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαντζάι Σριβαστάβα, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας.
«Ως φαίνεται, όμως, μέσω αυτής της διεργασίας, διεγείρει και την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, καταπολεμώντας έτσι τον καρκίνο».
Ο καρκίνος των ωοθηκών αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο όταν έχει εξελιχθεί, με συνέπεια να ανιχνεύεται συνήθως σε προχωρημένα στάδια, όταν η αντιμετώπισή του είναι πολύ δύσκολη.


Πηγή : Web Only -TA NEA

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δουλεύετε από το σπίτι; Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας 31
Μαρ

Δουλεύετε από το σπίτι; Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας

Και ενώ μπορεί παλαιότερα η εργασία από το σπίτι να σας ακουγόταν ονειρική, πλέον έχετε καταλάβει από... περισσότερα...
Σελήνιο, το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο 16
Απρ

Σελήνιο, το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο

ail   Eκτός από τις βιταμίνες, είναι και τα ιχνοστοιχεία πολύ σημαντικά για τον οργανισμό.... περισσότερα...
Το πρωινό δεν αδυνατίζει 01
Φεβ

Το πρωινό δεν αδυνατίζει

Νέα μελέτη ανατρέπει τους ισχυρισμούς όσων μέχρι σήμερα ήθελαν το πρωινό ως το πιο σημαντικό γεύμα της... περισσότερα...
Είναι καλύτερες οι δίαιτες «χαμηλών υδατανθράκων»; 21
Ιαν

Είναι καλύτερες οι δίαιτες «χαμηλών υδατανθράκων»;

Οι υδατάνθρακες ή οι πρωτεϊνες είναι το κλειδί στο αδυνάτισμα; Ποιος νικάει σε αυτή την αιώνια μάχη; Η... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα