ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Φτωχή διατροφή στην κύηση «γεννά» διαβήτη 2

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

alt
Αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 έχουν τα παιδιά των γυναικών, οι οποίες κατά την κύηση είχαν ελλιπή διατροφή.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Τμήμα Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου του Λέιτσεστερ, βρήκαν ότι η φτωχή διατροφή της μητέρας κατά την κύηση επηρεάζει την κατανομή του λίπους στο έμβρυο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες στο μέλλον, όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Μάλιστα, οι επιστήμονες σε εργαστηριακές μελέτες κατέγραψαν παρόμοια ευρήματα και σε ποντίκια και κατέληξαν πως η φτωχή διατροφή στη μήτρα προκαλεί αδυναμία αποθήκευσης λίπους στη μετέπειτα ζωή. Ο παράγοντας αυτός είναι ουσιαστικής σημασίας, αφού υπάρχει πιθανότητα το λίπος να αποθηκευτεί και σε «λάθος» σημεία όπως το συκώτι και οι μύες.
Η καθηγήτρια Αν Γουίλς από το Τμήμα Τοξικολογίας εξήγησε το μηχανισμό: «Όταν υπάρχει μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα, οι επιπλέον θερμίδες αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα, όταν αυτά τα κύτταρα δε μπορούν να απορροφήσουν το επιπλέον λίπος, τότε αυτό μετακινείται σε άλλα μέρη, όπως το συκώτι, κάτι που είναι επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2»
Η διαδικασία καθορίζεται από ένα συγκεκριμένο μόριο,  το miR-483-3p. Αυτό παράγεται σε υψηλότερα επίπεδα σε όσους είχαν ελλιπή διατροφή όσο ήταν στη μήτρα.  
Αυτό αποδείχθηκε και στα πειράματα εργαστηρίου αλλά και στις έρευνες, καθώς βρέθηκε ότι το μόριο αυτό ήταν …παρόν σε όσους ανθρώπους είχαν γεννηθεί ελλιποβαρείς.
Η δρ Γουίλις πρόσθεσε: «βελτιώνοντας τη διατροφή των ανθρώπων και προάγοντας τη σημασία της άσκησης είναι ο καλύτερος δρόμος να αντιμετωπίσουμε την…επιδημία του διαβήτη και όλες τις ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή που αυξάνονται στις σύγχρονες κοινωνίες. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες τέτοιοι είδους χωρίς να είναι παχύσαρκοι. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, θα μας βοηθήσουν να δώσουμε σε αυτούς  κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2»
 
sweetblog.gr
Πηγή: Science Daily

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Διατροφή εγκύου: Αλάτι & Ζάχαρη 03
Απρ

Διατροφή εγκύου: Αλάτι & Ζάχαρη

Η εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική αλλά και κρίσιμη περίοδος για τη ζωή μιας γυναίκας. Πρέπει να προσέχει... περισσότερα...
Ασφαλής η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 21
Μαϊ

Ασφαλής η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κανένας κίνδυνος για τη μητέρα και το παιδί Ασφαλής η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης    Λονδίνο, Ηνωμένο... περισσότερα...
Τι είναι ο διαβήτης κυήσεως και τι τον προκαλεί; 13
Ιαν

Τι είναι ο διαβήτης κυήσεως και τι τον προκαλεί;

Τι είναι ο διαβήτης κυήσεως και τι τον προκαλεί; Από το διαβητολόγο ΣΑΒΒΑ ΙΩΑΝΝΟΥ   Έγκυες... περισσότερα...
Φτωχή διατροφή στην κύηση «γεννά» διαβήτη 2 11
Ιαν

Φτωχή διατροφή στην κύηση «γεννά» διαβήτη 2

Αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 έχουν τα παιδιά των γυναικών, οι οποίες κατά... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα