ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Επικίνδυνος για την καρδιά ο κακός ύπνος

ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ

 


Όσοι περνούν τις νύχτες τους στριφογυρίζοντας αντί να κοιμούνται ήσυχα και βαθιά, διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη και καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το χειρότερο είναι πως για να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός με κακής ποιότητας ύπνο. Έπειτα από μόλις τρεις νύχτες κακού ύπνου, αναπτύσσονται οι πρώτες ενδείξεις διαταραχής του σακχάρου.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Genetics», παρέχουν μία εξήγηση για εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει πως όσοι δουλεύουν νύχτα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον διαβήτη και την καρδιοπάθεια.

Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 20.000 εθελοντές, αποδίδει το όλο πρόβλημα σε τέσσερις μεταλλαγές ενός γονιδίου που εκφράζει την πρωτεΐνη ΜΤ2.

Όσοι εθελοντές έφεραν οποιαδήποτε από τις τέσσερις μεταλλαγές, είχαν τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ελαττωματική πρωτεΐνη ΜΤ2 διαταράσσει τη σχέση ανάμεσα στο βιολογικό μας ρολόι και την έκκριση της ορμόνης ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη για να έχουμε υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η διαταραχή αυτή έχει ως συνέπεια ανεπαρκή ρύθμιση του σακχάρου και έτσι τύπου 2 διαβήτη.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Φίλιπ Φρόγκελ, από το Imperial College του Λονδίνου, επισημαίνουν πως οι συγκεκριμένες μεταλλαγές του γονιδίου της ΜΤ2 δεν είναι οι μοναδικές που υπάρχουν.

Στην πραγματικότητα, σε άλλη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε το 2008 είχαν εντοπίσει και άλλες, πολύ πιο συχνές από τις τέσσερις νέες.

Ωστόσο, εκείνες οι μεταλλαγές αύξαναν λίγο τον κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη, ενώ οι νέες τον εξαπλασιάζουν.Πηγή : Web Only - TA NEA

ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ

Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες μετά τα 60; 21
Απρ

Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες μετά τα 60;

  Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας στην τρίτη ηλικία επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται... περισσότερα...
Τι θα ήθελα να αλλάξω στις διατροφικές μου συνήθειες; 23
Ιούν

Τι θα ήθελα να αλλάξω στις διατροφικές μου συνήθειες;

Υπάρχουν σίγουρα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τη διατροφή μας και να βελτιώσουμε... περισσότερα...
Ο καλός ύπνος «κλειδί» για την επιτυχία της δίαιτας 18
Σεπ

Ο καλός ύπνος «κλειδί» για την επιτυχία της δίαιτας

  Ο καλός ύπνος το βράδυ είναι εξίσου σημαντικός με τη δίαιτα και τη γυμναστική για το αδυνάτισμα,... περισσότερα...
Γλιτώστε 2.000 θερμίδες στο λεπτό 25
Ιουλ

Γλιτώστε 2.000 θερμίδες στο λεπτό

Μήπως η δίαιτά σας παίρνει τον… κατήφορο κάθε φορά που έρχεστε αντιμέτωποι με ένα σουφλέ σοκολάτας;... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα