ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Φράουλες εναντίον διαβήτη

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

Οι φράουλες μπορούν να αποτελέσουν αντιδιαβητικό «όπλο», αναφέρουν αμερικανοί ειδικοί από το Ινστιτούτο Βιολογικών Σπουδών Salk, στην Καλιφόρνια.

Σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE» οι ερευνητές είδαν ότι oi πλούσιες σε φλαβονοειδή φράουλες είναι ικανές να προσφέρουν υψηλή προστασία ενάντια σε πλήθος επιπλοκών που συνδέονται με τον διαβήτη. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο το μυρωδάτο φρούτο να μπορούσε να προσφέρει προστασία ακόμα και ενάντια στον καρκίνο.

Φράουλες πλούσιες σε φισετίνη

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια τα οποία έπασχαν από διαβήτη τύπου 1, οι ειδικοί είδαν ότι η συχνή λήψη της ουσίας φισετίνης - φλαβονοειδές που εντοπίζεται στις φράουλες σε πολύ υψηλά επίπεδα - περιόριζε της επιπλοκές της νόσου.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φισετίνη παρεμπόδιζε την υπερτροφία των νεφρών, ενώ οδηγούσε και σε μείωση των επιπέδων της πρωτεΐνης στα ούρα (τα υψηλά επίπεδα αποτελούν βασικό σημάδι νεφροπάθειας).

Η θαυματουργή ουσία έδειξε να βελτιώνει και την αγχώδη συμπεριφορά των διαβητικών τρωκτικών.

«Τα περισσότερα ποντίκια τείνουν να ανιχνεύουν τον χώρο τους» εξηγεί μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, η δρ Παμ Μάερ. «Αντίθετα, τα αγχωμένα ποντίκια δεν κινούνται ιδιαίτερα. Παρά το γεγονός, ότι τα ποντίκια του πειράματος ξεκίνησαν αγχωμένα, η φισετίνη τα βοήθησε να ανακτήσουν την περιέργεια και την επιθυμία τους για κίνηση».

«Στα φυτά τα φλαβονοειδή παίζουν τον ρόλο του αντηλιακού ενώ παράλληλα προστατεύουν τα φύλλα και τους καρπούς από τα έντομα» συνεχίζει η ειδικός. «Στις τροφές, οι συγκεκριμένες ουσίες σχετίζονται με τις προστατευτικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής».


37 φράουλες σε χάπι;

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι προκειμένου ο άνθρωπος να κερδίσει τα ίδια προστατευτικά οφέλη της φισετίνης με εκείνα που εμφανίστηκαν στα ποντίκια θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 37 φράουλες ημερησίως.


Όραμά τους είναι η δημιουργία ενός συμπληρώματος φισετίνης, που όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να προσφέρει προστασία ενάντια στον διαβήτη αλλά και στη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Όπως έχουμε δει, ο διαβήτης θα μπορούσε να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και για τον λόγο αυτόν η λήψη ενός συμπληρώματος φισετίνης θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς» αναφέρει ο καθηγητής δρ. Ντέιβιντ Σούμπερτ και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

Απαραίτητο το πρωινό για την υγεία της καρδιάς 02
Φεβ

Απαραίτητο το πρωινό για την υγεία της καρδιάς

Αν θέλετε να διατηρήσετε υγιή την καρδιά σας, πρέπει να πάψετε να παραλείπετε το πρωινό γεύμα και να... περισσότερα...
Αλάτι και ισορροπημένη διατροφή στην καρδιαγγειακή προστασία. 09
Ιαν

Αλάτι και ισορροπημένη διατροφή στην καρδιαγγειακή προστασία.

  Η Ελληνική Εταιρεία Καρδιαγγειακής Προστασίας θα πραγματοποιήσει Επιστημονική Εκδήλωση με τίτλο... περισσότερα...
Η διατροφή που προστατεύει από τις πέτρες στα νεφρά 05
Ιούν

Η διατροφή που προστατεύει από τις πέτρες στα νεφρά

Η κατάλληλη επιλογή τροφίμων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη της νεφρολιθίασης όσο... περισσότερα...
Πως να μειώσετε το λίπος στο συκώτι 28
Ιαν

Πως να μειώσετε το λίπος στο συκώτι

Διαστάσεις επιδημίας τείνει να λάβει στη χώρα μας μία ασθένεια του ήπατος που οφείλεται κυρίως στην παχυσαρκία,... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα