ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Οι πολλές μακαρονάδες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Αναλύοντας τη διατροφή σχεδόν 43.000 γυναικών δίχως ιστορικό κατάθλιψης, ανακάλυψαν πως όσες κατανάλωναν άφθονα ζυμαρικά, ψωμί, τηγανητές πατάτες και πατατάκια είχαν από 29% έως 41% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη 12ετία.

Το ίδιο ίσχυε και για όσες έτρωγαν πολύ κρέας.

Αντιθέτως, όσες ακολουθούσαν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής (κυρίως όσον αφορά το ελαιόλαδο, τα ψάρια και το κρασί) και έπιναν καφέ διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να την εμφανίσουν.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Brain, Behavior and Immunity», έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα - ένα εύρημα το οποίο δεν είναι σαφές εάν και πως σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Όπως δήλωσε ο δρ Μισέλ Λούκας, από το Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ, ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διατροφή επηρεάζει τόσο την φλεγμονή όσο και τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Μάλιστα τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το κρασί, το ελαιόλαδο, ο καφές, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα φυλλώδη λαχανικά ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντικαταθλιπτική δράση.

Η συσχέτιση μεταξύ υδατανθράκων και κατάθλιψης μπορεί να προξενεί έκπληξη, διότι οι υδατάνθρακες αποτελούν σύνηθες συστατικό των... παραδοσιακών «τροφίμων της παρηγοριάς», στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μακαρονάδες, τα γλυκά και γενικώς κάθε είδους παχυντικό έδεσμα.

Όμως τα νέα ευρήματα, καθώς και αυτά προγενέστερων μελετών, υποδηλώνουν ότι μάλλον στρεφόμαστε σε λάθος φαγητά όταν θέλουμε (έστω και υποσυνείδητα) να αισθανθούμε καλύτερα.

Αν και η νέα μελέτη διεξήχθη σε γυναίκες, δεν σημαίνει ότι τα ευρήματά της δεν ισχύουν για τους άντρες. Αντιθέτως, ανάλογη συσχέτιση είχε και προγενέστερη μελέτη, η οποία είχε διεξαχθεί σε σχεδόν 2.000 άντρες από την δρα Ανού Ρουουσούνεν και τους συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.Πηγή : Web Only-ΤΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αφιέρωμα στην Ημέρα Κατά του AIDS 30
Νοέ

Αφιέρωμα στην Ημέρα Κατά του AIDS

HIV SHOWS NO DISCRIMINATION BUT PEOPLE DO     Ο φόβος που κυριάρχησε στην αρχή της εμφάνησης του... περισσότερα...
Συναισθηματικό Φαγητό και Σωματικό Βάρος 02
Σεπ

Συναισθηματικό Φαγητό και Σωματικό Βάρος

Του Χάρη Δημοσθενόπουλου Η κακή ψυχολογία και τα αρνητικά συναισθήματα συνδέονται συχνά με τη... περισσότερα...
Βουλιμία: Πως την εντοπίζουμε  και πως την αντιμετωπίζουμε; 18
Φεβ

Βουλιμία: Πως την εντοπίζουμε και πως την αντιμετωπίζουμε;

Η βουλιμία αποτελεί μία διατροφική διαταραχή που εκφράζεται με απώλεια του ελέγχου στο φαγητό και κατά... περισσότερα...
Οι πολλές μακαρονάδες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης 05
Νοέ

Οι πολλές μακαρονάδες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με... περισσότερα...
Περισσότερα άρθρα