/
810 Views0
diatrofi paidion

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίας 6 έως 12 ετών) πρέπει να ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή και να καταναλώνουν θρεπτικά γεύματα και σνακ. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και είναι σημαντικό να καταναλώνουν 4 έως 5 φορές την ημέρα (συμπεριλαμβανομένων των σνακ). Πολλές διατροφικές συνήθειες, προτιμήσεις και αντιπάθειες σε σχέση με τρόφιμα ή φαγητά καθορίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η οικογένεια, οι φίλοι και τα μέσα ενημέρωσης (μέσα από την τηλεόραση) αλλά και το διαδίκτυο καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές και τις διατροφικές τους συνήθειες. Είναι η ηλικία που έρχονται σε επαφή με νέες γεύσεις και νέα τρόφιμα ή τρόφιμα που εισάγονται πιο δύσκολα στο διαιτολόγιο όπως ψάρια, όσπρια και λαχανικά. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας πεινάνε διαρκώς και καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από ότι ίσως τα μικρότερα αδέρφια τους. Η κατανάλωση υγιεινών σνακ μετά το σχολείο είναι επίσης σημαντική, καθώς αυτά τα σνακ μπορεί να συμβάλλουν έως και το ένα τέταρτο της συνολικής πρόσληψης θερμίδων για την ημέρα.

Χρήσιμες συμβουλές για τα παιδιά σχολικής ηλικίας

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα παιδικά γεύματα:

Σερβίρετε πάντα το πρωινό, ακόμα κι αν τις πρωινές ώρες είναι “στο τρέξιμο”. Μερικές ιδέες για ένα γρήγορο, υγιεινό πρωινό περιλαμβάνουν:

  • Φρούτο και ξηρούς καρπούς
  • Γιαούρτι με μέλι και βρώμη
  • Κουλούρι με τυρί
  • Τοστ ή τορτίγια με τυρί
  • Δημητριακά χαμηλά σε ζάχαρη με γάλα
  • Σάντουιτς με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και μπανάνα

 

  1. Επωφεληθείτε από το έντονο αίσθημα πείνας μετά το σχολείο προσφέροντας υγιεινά σνακ, όπως:
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί
  • Λαχανικά και ντιπ
  • Γιαούρτι 2%
  • Σάντουιτς ή wrap σπιτικό με γαλοπούλα ή κοτόπουλο
  • Σπιτική χορτόπιτα
  • Τυρί και κράκερ ή κριτσίνια
  • Μπάρα χωρίς ζάχαρη (κατά προτίμηση σπιτική)

 

  1. Δώστε ως γονείς καλά παραδείγματα διατροφικών συνηθειών. Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε διατροφικό πρότυπο για τα παιδιά σας.
  2. Επιτρέψτε στα παιδιά να βοηθήσουν στον προγραμματισμό και την προετοιμασία γευμάτων. Είναι πολύ χρήσιμο και εκπαιδευτικό να συμμετέχουν στην παρασκευή γευμάτων ή επιδορπίων ώστε να μαθαίνουν περισσότερο τα υγιεινά και μη συστατικά.
  3. Σερβίρετε τα γεύματα στο τραπέζι, αντί μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

 

Υγιεινές διατροφικές επιλογές

Το εικονίδιο MyPlate είναι μια κατευθυντήρια γραμμή που βοηθά εσάς και το παιδί σας να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή. Το MyPlate μπορεί να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να τρώτε μια ποικιλία τροφών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη σωστή ποσότητα θερμίδων και λίπους.

montelo piatou

  • Το USDA και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει το μοντέλο του “πιάτου” για να καθοδηγούν τους γονείς στην επιλογή τροφών για
  • Το πιάτο MyPlate χωρίζεται σε 5 κατηγορίες ομάδων τροφίμων, δίνοντας έμφαση στη διατροφική πρόσληψη των εξής:
  1. Σιτηρά και αμυλούχα: Τα τρόφιμα από σιτάρι, ρύζι, βρώμη, καλαμποκάλευρο, κριθάρι ή άλλο σιτάρι δημητριακών είναι προϊόντα δημητριακών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το σιτάρι ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι και η βρώμη.
  2. Λαχανικά Επιλέξτε μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά, όπως σκούρα πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, όσπρια (μπιζέλια και φασόλια) και αμυλούχα λαχανικά.
  3. Φρούτα: Οποιοδήποτε φρούτο ή ο 100% χυμός φρούτων υπολογίζεται ως μέρος της ομάδας φρούτων. Τα φρούτα μπορεί να είναι φρέσκα, κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα και μπορεί να είναι ολόκληρα, κομμένα ή πολτοποιημένα.
  4. Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και πολλά τρόφιμα που παρασκευάζονται από γάλα θεωρούνται μέρος αυτής της ομάδας τροφίμων. Εστιάστε σε προϊόντα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά, καθώς και σε αυτά που είναι πλούσια σε ασβέστιο.
  5. Πρωτεϊνικές επιλογές: Πολύ σημαντική ομάδα για την ολοκληρωμένη και σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Επιλέξτε κρέατα και πουλερικά με χαμηλά ή άπαχα και επιλέξτε περισσότερα ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, μπιζέλια και όσπρια.
  6. Έλαια: το ελαιόλαδο, τα σπορέλαια καθώς και τα έλαια ξηρών καρπών, περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή. Τα ζωικά λίπη είναι στερεά λίπη και πρέπει να αποφεύγονται.

Η άσκηση και η καθημερινή σωματική δραστηριότητα θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται σε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/schoolaged-child-nutrition