Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουλίου στην ετήσια συνάντηση «NUTRITION» στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας που κατανάλωναν περισσότερες ισοφλαβόνες από τροφές σόγιας επέδειξαν καλύτερες ικανότητες σκέψης και προσοχής, ενώ δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ισοφλαβόνης σόγιας και της γενικής πνευματικής ικανότητας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα σνακ, που δεν είναι τόσο συχνά βέβαια στη χώρα μας, όπως το ψητό edamame, οι ξηροί καρποί σόγιας ή το γάλα σόγιας είναι ένας καλός τρόπος για να ενσωματωθεί περισσότερη σόγια στη διατροφή, ενώ το tofu, το tempeh ή τα nuggets με βάση τη σόγια είναι επίσης καλές επιλογές για τα παιδικά γεύματα.
Οι ισοφλαβόνες είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, ειδικά στη σόγια και σε άλλα προϊόντα σόγιας. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη και στους ενήλικες, αλλά τα οφέλη για τα παιδιά δεν έχουν μελετηθεί καλά.
Τα παιδιά της συγκεκριμένης μελέτης κατανάλωναν συνολικά χαμηλές ποσότητες τροφών σόγιας που περιείχαν ισοφλαβόνη. Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα σόγιας εμφάνισαν ταχύτερη ταχύτητα επεξεργασίας και ανταπόκριση κατά τη διάρκεια πρόσθετων εργασιών, χωρίς όμως να παρατηρηθεί συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ισοφλαβόνης και της γενικής πνευματικής ικανότητας.
Οι ερευνητές συμφώνησαν ότι «για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της κατανάλωσης τροφών σόγιας στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών και την ακριβή ποσότητα της πρόσληψης ισοφλαβόνης που απαιτείται για να προκληθούν ταχύτεροι χρόνοι απόκρισης θα απαιτηθούν παρεμβατικές προσεγγίσεις» και συνεπώς και άλλες μελέτες.
Bristina A. Soy isoflavone consumption is associated with greater attentional inhibition among school-aged children. Presented at: NUTRITION; June 29-July 2, 2024.