/
1,079 Views0
 

Σελήνιο

 
Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό, με πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που λειτουργεί συνεργικά με την επίσης αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.
 

Που χρειάζεται
Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό (μας παρέχει προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, που βλάπτουν τα κύτταρα και τους ιστούς αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης και άλλων ασθενειών όπως είναι οι καρδιοπάθειες, οι διάφορες μορφές καρκίνου κλπ.). Θεωρείται ότι αποτοξινώνει τον οργανισμό από ουσίες όπως ο καπνός, το αλκοόλ, τα φάρμακα, τα βαρέα μέταλλα κλπ., βοηθά στην επαρκή παραγωγή των διαφόρων ορμονών, διατηρεί υγιές το δέρμα, έχει ευεργετική επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, αφού είναι σημαντικό για το σχηματισμό του σπέρματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τον οργανισμό από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος ή οι καρδιοπάθειες.
 
Η έλλειψή του
Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι ειδικά στην Ευρώπη έχουν μειωθεί οι ποσότητες σεληνίου που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, κυρίως επειδή τα ευρωπαϊκά εδάφη είναι σχετικά φτωχά στην περιεκτικότητά τους σε σελήνιο. Προβλήματα όμως μπορεί να προκαλέσει μόνο η σοβαρή έλλειψή του, στη γονιμότητα, στην όραση αλλά κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς αλλά και στην καλή κατάσταση των αρθρώσεων, σε ενήλικους και παιδιά.
 
Η υπερβολική πρόσληψή του
Η πρόσληψη πολύ μεγάλων ποσοτήτων σεληνίου μπορεί, να προκαλέσει δερματικές βλάβες, τριχόπτωση και απώλεια νυχιών, καθώς και νευρολογικές διαταραχές, όπως μούδιασμα, σπασμούς, ακόμα και παράλυση. Σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να έχει τοξική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
 
Συνιστώμενη ημερήσια δόση
Οι ημερήσιες ανάγκες μας σε σελήνιο είναι περίπου 55 μg??. Στην Ευρώπη, ως ανώτατο ασφαλές όριο για την πρόσληψη σεληνίου ορίστηκαν τα 300 μg ημερησίως για τους ενήλικες, ενώ το όριο αυτό ελαττώνεται στα 60 μg ημερησίως για παιδιά ηλικίας 1-3 χρονών.
http://www.eufic.org/article/el/nutrition/vitamins-minerals-phytonutrients/artid/Selenium-in-the-Diet/
 
Πηγές
Εξαιρετικά καλές πηγές σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα πεκάν, τα κάσιους, τα μακαντέμια και τα βραζιλιάνικα φιστίκια. Σημαντικές ποσότητες σεληνίου παίρνουμε επίσης από τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (εντόσθια, συκώτι και νεφρά, ψάρια, κρέας, θαλασσινά, πουλερικά, γαλακτοκομικά, με κυριότερα τα τυριά, αυγά) και το ψωμί αλλά και τα δημητριακά, κυρίως τα ολικής άλεσης. Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, και αυτά μπορούν να μας δώσουν σημαντική ποσότητα σεληνίου, αυτό όμως εξαρτάται από το χώμα στο οποίο έχουν μεγαλώσει και την περιεκτικότητα που εκείνο είχε σε σελήνιο.
 
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κύριο Χάρη Δημοσθενόπουλο MMedSci.SRD, κλινικό διαιτολόγο – βιολόγο, Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Καρδιαγγειακού Κινδύνου www.dimosthenopoulos.gr