/
995 Views0

Η δίαιτα των ατόμων με διαβήτη πρέπει να έχει ποικιλία τροφίμων, αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και σωστό μέγεθος μερίδων. Τα πρώτα χρόνια η δίαιτα των ατόμων με διαβήτη απεικονίζονταν με τη γνωστή μορφή της Πυραμίδας. Τα τελευταία χρόνια όμως η απεικόνιση γίνεται με τη μορφή ενός «πιάτου» όπου μέσα μπαίνουν όλα τα τρόφιμα, στις σωστές αναλογίες ώστε να εκπαιδεύουν για το σωστό μέγεθος μερίδας.

Ο σχεδιασμός του «σωστού πιάτου» είναι μία απλή και αποτελεσματική διαδικασία τόσο για τη διαχείριση του διαβήτη όσο και για την απώλεια-όταν αυτό είναι απαραίτητο-βάρους. Η «δημιουργία» του πιάτο σας επιτρέπει να συνεχίσετε να επιλέγετε τα τρόφιμα που θέλετε, αλλά την ίδια στιγμή αλλάζει το μέγεθος της μερίδας, έτσι ώστε να λαμβάνονται μεγαλύτερες μερίδες μη αμυλούχων λαχανικών και άλλων τροφίμων και μόλις ένα μικρό μέρος από τα αμυλούχα τρόφιμα.

Δοκιμάστε αυτά τα βήματα για να ξεκινήσετε:

diabetesplate_kalikardia_1

 

Χρησιμοποιώντας το πιάτο σας, βάλτε μια γραμμή κάτω από τη μέση της πλάκας. Στη συνέχεια, από τη μία πλευρά, το κόβουμε και πάλι έτσι θα έχετε τρία τμήματα στο πιάτο σας, όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία.

Μη αμυλούχα λαχανικά και σαλάτες

Συμπληρώστε το μεγαλύτερο τμήμα με μη αμυλούχα λαχανικά, όπως: σπανάκι, καρότα, μαρούλι, χόρτα, λάχανο, λεπτά φασολάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, ντομάτες, χυμός λαχανικών, αγκινάρες, κρεμμύδι, αγγούρι, μπάμιες, μανιτάρια, πιπεριές, γογγύλια, μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Θα σας προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, πολύτιμες φυτικές ίνες και θα σας προσδώσουν κορεσμό.

Αμυλούχα τρόφιμα

Μετά, σε ένα από τα δύο μικρά τμήματα, βάλτε δημητριακά και αμυλούχα τρόφιμα, όπως: ψωμί ολικής αλέσεως ή σικάλεως, φρυγανιές και παξιμάδια ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακών, μαγειρεμένα δημητριακά όπως τρόφιμα από αλεύρι, ρύζι, ζυμαρικά, τορτίγιες, όσπρια όπως φασόλια γίγαντες, μαυρομάτικα, πατάτες, αρακά, καλαμπόκι, φασόλια, γλυκοπατάτες, κράκερ, κουλούρια και ποπ κορν. Είναι τα τρόφιμα που θα σας δώσουν ενέργεια, λόγω της παρουσίας γλυκόζης, αλλά με αργό και σωστό ρυθμό, λόγω της συνύπαρξης των ινών, ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης.

Πρωτεΐνες

Τέλος, στο άλλο μικρό τμήμα, βάλτε πρωτεΐνη σας, όπως: κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς την πέτσα, ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, η τσιπούρα, η σαρδέλα, ο γαύρος, τα θαλασσινά όπως γαρίδες, μύδια, στρείδια, καβούρια ή μύδια, άπαχο βοδινό και χοιρινό κρέας, όπως π.χ. το ψαρονέφρι, τοφού, αυγά, τυρί με χαμηλά λιπαρά. Παρέχουν τα πολύτιμα αμινοξέα και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των μυών, του ανοσοποιητικού συστήματος και της παραγωγής ορμονών. Στο πιάτο αυτό, που αντανακλά τη συνολική ημερήσια διατροφή που πρέπει να ακολουθείτε προσθέτουμε δύο τουλάχιστον μερίδες φρούτων και μία τουλάχιστον μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παράλληλα με τις παραπάνω επιλογές, είναι σημαντικό για τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία να επιλέγετε υγιεινά λίπη σε μικρές ποσότητες με κυριότερη πηγή τους το ελαιόλαδο και το λίπος από τους ξηρούς καρπούς. Έτσι το λίπος πρέπει να προέρχεται από το λάδι που προσθέτουμε σε φαγητά και σαλάτες, τους ξηρούς καρπούς που θα καταναλώνουμε ως σνακ ή στις σαλάτες, το αβοκάντο.

Για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας, προσθέστε ένα ποτό χαμηλών θερμίδων, όπως το νερό, τσάι ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη ή ρόφημα καφέ.

diabetesplate_kalikardia_2

ΠΗΓΗ: http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/planning-meals/create-your-plate/

Από τη σελίδα kalikardia.gr

http://www.kalikardia.gr/%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%BF/