/
1 View0
Είναι σίγουρο πως καταναλώνουμε συχνά τυποποιημένα τρόφιμα, τα οποία αγοράζουμε είτε για λόγους ευκολίας, είτε γιατί η παροχή φρέσκων τροφίμων περιορίζεται όλο και περισσότερο στην εποχή της απόλυτης βιομηχανοποίησης και της τυποποίησης που ζούμε. Έτσι, είναι σίγουρο πως πολλές φορές πρέπει να διαβάσουμε τα διατροφικά στοιχεία που υπάρχουν στην συσκευασία
Τι είναι λοιπόν η Διατροφική επισήμανση; Αποτελεί μέσο για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη θρεπτική αξία των τροφίμων που καταναλώνουν, ώστε να κάνουν πιο σωστές και υγιεινές επιλογές, όταν αγοράζουν τρόφιμα. Στις ευρωπαϊκές χώρες, η παροχή των πληροφοριών αυτών δεν είναι υποχρεωτική , εκτός και αν γίνεται για το συγκεκριμένο τρόφιμο κάποιος ισχυρισμός σε ό ,τι αφορά τις θρεπτικές του ιδιότητες ή τα οφέλη του στην υγεία.
Είναι υποχρεωτική η Διατροφική επισήμανση; Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα προϊόντα έχουν επάνω στη συσκευασία τους ένα διατροφικό πίνακα, που περιλαμβάνει κάποιες πληροφορίες και νούμερα που αφορούν τη διατροφική ανάλυση, αλλά και αξία του συγκεκριμένου προϊόντος. Δυστυχώς στις ευρωπαϊκές χώρες η παροχή των πληροφοριών αυτών δεν είναι υποχρεωτική , εκτός και αν γίνεται για το συγκεκριμένο τρόφιμο κάποιος ισχυρισμός σε ό ,τι αφορά τις θρεπτικές του ιδιότητες ή τα οφέλη του στην υγεία. Το ίδιο ισχύει φυσικά και στη χώρα μας, όπου επίσης δεν υπάρχει ακόμα η νομοθεσία που θα υποχρεώνει τις εταιρείες να αναγράφουν αυτά τα στοιχεία σε κάθε προϊόν που παρασκευάζουν.
Διατροφική επισήμανση και Διαβήτης: Ειδικότερα για τα διαβητικά άτομα, η ύπαρξη αυτών των πληροφοριών διευκολύνει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι ο διαβητικός καταναλωτής μπορεί να καταλάβει αν ένα τρόφιμο μπορεί να ενσωματωθεί στο διαιτολόγιο του χωρίς πρόβλημα, ή στην περίπτωση της ινσουλινοεξάρτησης πόσες μονάδες απαιτούνται για το τρόφιμο αυτό.
Τι πληροφορίες μας δίνουν οι διατροφικοί πίνακες; Οι διατροφικοί πίνακες περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις μετρήσεις λίπους, χοληστερόλης, υδατανθράκων, πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, ανά τυπική μερίδα. Η μερίδα αυτή μπορεί να είναι τα 100 γρ ή ml, αλλά μπορεί να δίνονται και ανά μετρήσιμη μερίδα του ενός φλιτζανιού, της ατομικής συσκευασίας ή της τυπικής μερίδας. Οι πληροφορίες αυτές κάνουν πιο εύκολη την αγορά του τροφίμου για τον καταναλωτή, έτσι ώστε το προϊόν να συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση, του βάρους, της γλυκόζης, της χοληστερίνης ή της αρτηριακής πίεσης. Παρόλα αυτά το να διαβάσει κανείς σωστά αυτές τις πληροφορίες μπορεί να είναι δύσκολο ή ακόμα και παραπλανητικό.
Μέγεθος μερίδας (portionsize) και ισοδύναμο (servingsize): Το μέγεθος της μερίδας βασίζεται στην ποσότητα που τρώνε τα άτομα γενικά. Αντίθετα το ισοδύναμο που συχνά αναγράφεται πάνω στο κουτί ή στην όποια συσκευασία δεν είναι πάντα η ποσότητα που καταναλώνει το άτομο. Έτσι, αν το ισοδύναμο ρυζιού είναι το 1/3 του φλιτζανιού, αλλά κάποιος καταναλώνει ένα ολόκληρο φλιτζάνι κατά μέσο όρο με τα γεύματα του, η μερίδα τότε είναι μεγαλύτερη από το ισοδύναμο και πρέπει να υπολογίζονται τα τριπλάσια νούμερα για θερμίδες, υδατάνθρακες, λίπος κτλ.
Θερμίδες και θερμίδες από λίπος: επειδή πολλές φορές υποτιμούμε το θερμιδικό περιεχόμενο ενός τροφίμου ή τα γραμμάρια λίπους που μπορεί αυτό να μας δώσεις είναι πολύ χρήσιμο να συμβουλευόμαστε τον διατροφικό πίνακα, όταν αυτός βέβαια υπάρχει. Έτσι, μπορούμε π.χ. να υπολογίσουμε πως καταναλώνοντας 3 μπισκότα σοκολάτας μπορούμε να πάρουμε περίπου 250 θερμίδες, ενώ εμείς τα καταναλώσαμε απλά συνοδεύοντας τον απογευματινό μας καφέ. Δώστε προσοχή στην περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που επιβαρύνουν τη καρδιά σας ιδιαίτερα αν τα επίπεδα χοληστερίνης είναι αυξημένα.
Υδατάνθρακες-Σάκχαρα: Στους διατροφικούς πίνακες υπάρχει πάντα η ενότητα με τους υδατάνθρακες, που ασφαλώς απασχολεί και ενδιαφέρει άμεσα ένα διαβητικό άτομο. Έτσι, υπάρχει ο συνολικός αριθμός υδατανθράκων ανά 100γρ ή ισοδύναμο (π.χ. πακέτο, συσκευασία, φλιτζάνι), ο οποίος αναλύεται σε γραμμάρια φυτικών ινών και σακχάρων. Έτσι, δεν είναι πάντα χρήσιμο να αναζητούμε μόνο το σύνολο των υδατανθράκων, αφού είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε αν αυτοί βρίσκονται στο συγκεκριμένο τρόφιμο ως ζάχαρη, που πρέπει να είναι περιορισμένη στη δίαιτα ενός διαβητικού ατόμου ή ως σύνθετοι υδατάνθρακες και ίνες, που πρέπει να βρίσκονται σε υψηλό βαθμό στη δίαιτα. Τα λεγόμενα σάκχαρα περιλαμβάνουν τόσο τα φυσικά σάκχαρα όπως είναι η λακτόζη στο γάλα και η φρουκτόζη στους χυμούς, αλλά και όσα προστίθενται στα προϊόντα όπως η σουκρόζη (κλασσική ζάχαρη), η δεξτρόζη, το σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού (cornsyrup).
«Κρυμμένη ζάχαρη»:Η «κρυμμένη» ζάχαρη αποτελεί έναν επιπρόσθετο παράγοντα που εξαιτίας της κατά περιόδους όλοι, εμείς, κερδίζουμε κιλά – και πολύ φανερά, μάλιστα! – μέσω των «κρυφών» θερμίδων που αυτή απλόχερα χαρίζει σε μία πληθώρα καθημερινών προϊόντων. Πρόκειται για τη ζάχαρη η οποία «τρυπώνει» στη διατροφή μας μέσω διάφορων τροφίμων. Τέτοια προϊόντα είναι τα δημητριακά, που πολύς κόσμος προτιμά να τρώει για πρωινό, προϊόντα, όπως, το κέτσαπ, οι κύβοι ζωμού, που χρησιμοποιούμε ευρέως στο μαγείρεμα για νοστιμιά, οι κονσέρβες, τα κάθε είδους κράκερ και παξιμάδια που συχνά απολαμβάνουμε για κολατσιό. Φυσικά, από τον κατάλογο δεν μπορούμε να παραλείψουμε όλα τα αναψυκτικά καθώς, και τα γλυκίσματα.Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί η ζάχαρη μπορεί να «κρύβεται» πίσω από άλλα ονόματα ουσιών, όπως, σακχαρόζη, δεκτρόζη, λακτόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη και καλαμοζάκχαρο που και αυτά είναι, ουσιαστικά, ζάχαρη. Επίσης, το μέλι και η μελάσα είναι ζάχαρη, και ακόμα η μαρμελάδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν περισσότερες από εκατό ουσίες που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σαν «ζάχαρη». Τέτοιες ουσίες είναι η σορβιτόλη, η λεβουλόζη και η ξυλιτόλη.
Συστατικά: Στη συσκευασία του κάθε προϊόντος πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά όλα τα συστατικά που περιλαμβάνονται. Τα συστατικά αυτά κατατάσσονται στη λίστα από αυτό που βρίσκεται στη μεγαλύτερη ποσότητα και καταλήγει σε αυτό που βρίσκεται στη μικρότερη. Έτσι αν διαβάσουμε το διατροφικό πίνακα ενός φυσικού χυμού 100%, το πρώτο συστατικό είναι ο χυμός φρούτου, ενώ σε ένα χυμό τύπου «νέκταρ» είναι το νερό και η ζάχαρη, τη στιγμή που για πολλούς καταναλωτές τα δύο αυτά προϊόντα είναι συνώνυμα αφού αναφέρονται ως χυμοί φρούτου.