/
739 Views0


 
Μόλις κάνατε μια γενική εξέταση αίματος και το πόρισμα ήταν κατηγορηματικό: Ο οργανισμός σας διαθέτει περισσότερη χοληστερίνη από όση χρειάζεται. Τι πρέπει να κάνετε; Πού οφείλονται οι ανεβασμένες τιμές και πώς μπορείτε να τις επαναφέρετε στα επιθυμητά επίπεδα; Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, κ. Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος, μας δίνει διατροφικές συμβουλές για να ρυθμίσουμε την ουσία που κάνει την διαφορά στο αίμα μας.

 

 

 

Τι είναι η χοληστερίνη
Στο άκουσμα της λέξης «χοληστερίνη» -ή χοληστερόλη κατά το πιο επίσημό της- οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας μία «κακή» ουσία, που αφορά μεγαλύτερες ηλικίες και σχετίζεται με καρδιακά νοσήματα. Λάθος πρώτο: Η χοληστερόλη δεν γνωρίζει ηλικία. Λάθος δεύτερο και σημαντικότερο, η χοληστερόλη δεν είναι κάποια «διαβολική» ουσία, αλλά ένα πολύ χρήσιμο λιπίδιο των κυττάρων μας, που μεταφέρεται με το αίμα και βοηθά στην δόμηση των κυτταρικών μεμβρανών.

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της ολικής χοληστερόλης; Σύμφωνα με την ειδικό, σε υψηλές τιμές χοληστερίνης μπορούν να οδηγήσουν:
Διατροφικοί παράγοντες (κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη, παχυσαρκία)
Παράγοντες καθημερινότητας (π.χ. καθιστική ζωή)
Κακή κληρονομικότητα
Παθολογικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι ορμονικές διαταραχές, το νεφρωσικό σύνδρομο)

Τι πρέπει να προσέχουμε στην διατροφή μας
Οι διατροφικές μας συνήθειες, όπως είδαμε, είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα μας. Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, κ. Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο, ποια τρόφιμα «επιβαρύνουν» τα αποτελέσματα των αιματολογικών μας εξετάσεων και ποια είναι εκείνα που έχουν την αντίθετη δράση.

– Οι «ένοχες» τροφές
«Τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης στον οργανισμό μας ανεβάζουν κυρίως οι τροφές που περιέχουν δύο είδη λιπαρών οξέων: αυτά που συναντώνται σε τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά, που είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης, όπως τα αλλαντικά, τα κρέατα και τα τυριά με πολλά λιπαρά, και τα λεγόμενα τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται κυρίως σε προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής, όπως τα μπισκότα, τα κρουασάν, τα προϊόντα με βάση κατεψυγμένη ζύμη και τα συσκευασμένα σνακ», μας λέει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

– Τα «αντίδοτα»
Αντίθετα, στην διατήρηση των καλών επιπέδων χοληστερίνης, συμβάλλουν άλλες ομάδες τροφίμων, που όπως μας αναφέρει ο ειδικός περιλαμβάνουν τις διαλυτές φυσικές ίνες (για παράδειγμα τα προϊόντα με βάση την βρώμη, όπως κουάκερ, δημητριακά κλπ), τα εσπεριδοειδή και οι τροφές με ω3 λιπαρά, όπως το ψάρι και ο λιναρόσπορος. Επίσης, ο κ. Δημοσθενόπουλος μας αναφέρει πως «το μεσογειακό πρότυπο διατροφής σίγουρα είναι ένα από αυτά που προτείνονται παγκοσμίως, καθώς τα όσπρια, τα φρούτα και τα λιπαρά που περιέχει το ελαιόλαδο συμβάλλουν στην καλή υγεία».

Τι σημαίνει, όμως, η παραπάνω λίστα με τα «ένοχα» τρόφιμα; Είναι πλέον απαγορευτικά για όποιον εντοπίσει υψηλές τιμές χοληστερίνης στις εξετάσεις του; «Δεν σημαίνει πως όποιος έχει αυτό το πρόβλημα δεν θα ξαναγευτεί αυτές τις τροφές. Χρειάζεται, όμως, να κάνει κάποιες αλλαγές στις συνήθειές του, όπως για παράδειγμα να αποφεύγει την φέτα και να επιλέγει τυριά με λιγότερα λιπαρά, να μην τρώει κρέας περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, να προτιμά το κοτόπουλο, το κουνέλι και γενικώς τα πιο άπαχα κρέατα», επισημαίνει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

Κι όταν δεν… πέφτουν οι τιμές;
Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης, αλλά παρά την προσεκτική διατροφή και την διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, δεν καταφέρνουν να τα μειώσουν. «Υπάρχουν περιπτώσεις που η γονιδιακή προδιάθεση είναι πολύ ισχυρή», μας ενημερώνει ο κ. Δημοσθενόπουλος «και οι διατροφικές αλλαγές συχνά δεν μπορούν παρά να αποφέρουν μέτρια αποτελέσματα». Για όλα φταίει η κληρονομικότητα, λοιπόν, και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται η φαρμακευτική αγωγή στα συγκεκριμένα άτομα.


ΠΗΓΗ: http://www.in2life.gr/wellbeing/nutrition/articles/196616
/article.aspx