/
809 Views0

Πιστεύετε ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής θα σας βγάλει έξω από τον προϋπολογισμό σας; Νομίζετε ότι η σωστή διατροφή «κοστίζει» και ότι το πρόχειρο φαγητό, αν και φτηνό, είναι πάντα επιβαρυντικό για την υγεία μας;

Διατροφή και κόστος

Είναι γεγονός τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το φρέσκο κρέας και ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ακριβότερα από τα επεξεργασμένα προϊόντα. Επίσης, τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά είναι συχνότερα πιο φτηνά. Την ίδια στιγμή όμως τα έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα κοστίζουν περισσότερο από τα σπιτικά φαγητά. Στην εποχή της κρίσης, η διατροφή είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζεται από το διαθέσιμο προϋπολογισμό και για αυτό ο σωστός προγραμματισμός των αγορών μας μπορεί να προστατεύσει και την υγεία της καρδιάς μας, αλλά και το πορτοφόλι μας.

Ο σωστός προγραμματισμός είναι το κλειδί

Ο προγραμματισμός στην προετοιμασία του εβδομαδιαίου μενού και των γευμάτων έγκαιρα μειώνει τις «αυθόρμητες» επιλογές τροφίμων, οι οποίες συχνά δεν είναι υγιεινές. Περιλαμβάνει την προμήθεια των πρώτων υλών, τη σωστή έρευνα αγορά των προϊόντων και την κατάρτιση μενού ανά ημέρα, έτσι ώστε να αγοραστούν αυτά τα τρόφιμα που χρειάζονται, σε ποσότητες που θα καλύψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια της ανάγκες της οικογένειας.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές εξοικονόμησης χρόνου για να τρώτε υγιεινά εσείς και η οικογένειά σας:

• Σχεδιάστε δύο έως τέσσερις εβδομάδες με υγιεινά γεύματα για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Χαρτογραφήστε τα γεύματα έτσι ώστε να περιλαμβάνουν τρόφιμα και πρώτες ύλες φιλικές για την καρδιά σας αλλά και αγαπημένες για την οικογένειάς σας. Ενημερώσετε τη λίστα σας, με νέες ιδέες και συνταγές που θα ακολουθούν τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής και θα καλύπτουν όλες τις ομάδες τροφίμων (όσπρια, λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο, δημητριακά ολικής).

• Χρησιμοποιήστε το Σαββατοκύριακο που έχετε πιο πολύ χρόνο για να σχεδιάσετε τα μενού με τα γεύματα και τα πιθανά γευματίδια (σνακ) και τα επιδόρπια. Ξεκινήστε με τη χρήση λίστας αγορών, ώστε να αγοράσετε ότι σας χρειάζεται, χωρίς να σπαταλάτε άσκοπα χρήματα σε υλικά που δεν θα σας χρειαστούν στα μενού σας.

• Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταγράψει τα συστατικά που χρειάζεστε, όταν πηγαίνετε για ψώνια και προτιμήστε τα νωπά, εποχιακά είδη που είναι πιο προσιτά αλλά και πιο υγιεινά, αφού είναι απαλλαγμένα από συντηρητικά, ενισχυτικά και χημικά.

• Εάν εργάζεστε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, προετοιμάστε ή μαγειρέψτε τα φαγητά των πρώτων ημερών της εβδομάδας και χρησιμοποιήστε τα περισσεύματα του Σαββατοκύριακου στις συνταγές σας για μεγαλύτερη οικονομία. Τα σπιτικά γεύματα, που βασίζονται σε πρώτες ύλες που εσείς επιλέγετε είναι σίγουρα πιο υγιεινά και πιο ασφαλή για την υγεία της καρδιάς σας αφού θα επιλέξετε εσείς τον τύπο και την ποσότητα του λαδιού-λίπους, την ποσότητα του αλατιού αλλά και τη φρεσκάδα των πρώτων υλών.

• Κόψτε τα λαχανικά και κρατήστε τα στο ψυγείο. Έτσι, θα έχετε έτοιμα θρεπτικά σνακ και συστατικά για νόστιμες και υγιεινές σαλάτες.

• Αποφύγετε τα «έτοιμα» φαγητά-φρέσκα και κατεψυγμένα. Μπορεί να φαίνονται ελκυστικά αλλά είναι υψηλότερα σε νάτριο και συχνά κοστίζουν περισσότερο από σπιτικά φαγητά. Επίσης ετοιμάστε μόνοι σας τα σάντουιτς, τα τοστ και τα γλυκά ή αλμυρά σνακ για τη δουλειά ή το γραφείο, βάζοντας τα υλικά που εσείς θα επιλέξετε με κριτήριο την υψηλή θρεπτική αξία τους π.χ. αλεύρι ολικής, μαύρο ψωμί, αλλαντικά και τυριά χαμηλά σε λίπος και αλάτι.

• Εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας χύμα προϊόντα από πωλητές και παραγωγούς που εμπιστεύεστε, όπως ρύζι, όσπρια και μυρωδικά-μπαχαρικά, αφού είναι πολύ πιο φτηνά αλλά ταυτόχρονα αποτελούν πολύτιμες πρώτες ύλες για υγιεινά πιάτα για όλη την οικογένεια.

ΠΗΓΗ: http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/A-Little-Planning-Helps-Your-Heart—and-Your-Budget_UCM_425124_Article.jsp

http://www.kalikardia.gr/o-programmatismos-boitha-tin-kardia-kai-ton-proupologismo-sas/